Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit nem tudtál a mákról

5 dolog, amit nem tudtál a mákról

diétaegészségétkezésmáktáplálkozás
0

Írta:

Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nem csak energiaforrásként, hanem mint a legkülönbözőbb gyógykészítmények alkotóelemét is.

Az antik világ atlétái mézzel és borral kevert mákmagokat fogyasztottak, hogy így őrizzék meg erejüket és egészségüket. Sőt, már ekkor használták sütemények ízesítésére, de még vallási szertartások bevált kellékeként is funkcionált.

A törékeny növény tejéből nyert ópiumon kívül a másik fő produktum a mákolaj. Amit fontos tudni, hogy a magokban nincs semmiféle narkotikum, így sem a mákos tésztától, sem a gubától nem fogod az eszed elveszteni.

1. Nyugtat és csillapít

A mákaromának köszönhetően a mákolaj egy igazi csodaszer. Jelentős mértékben nyugtatja a központi idegrendszert, segítséget nyújt idegi eredetű betegségek, lelki kiegyensúlyozatlanság és stressz esetén. Csillapítja az izomgörcsöket és a fejfájást, valamint elősegíti a nyugodt alvást. Tele van omega-3 zsírsavakkal, melyek javítják a sejtek inzulinérzékenységét, vagyis előnyösen alkalmazhatók a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

2. Vesd be a csontritkulás ellen!

Kicsi a bors, de erős. Ezúttal persze képletesen, de amennyire apró szemekről van szó, anyira sok vitamint rejtenek magukban. Kiváló B6-, E-vitamin, kalcium, magnézium és vas utánpótlást biztosít a szervezeted számára. Korunk egyik népbetegségének számító csontritkulás ellen is hatásos fegyver, ha hetente 2-3 alkalommal fogyasztod. Akár a darált mákot is összekeverheted egy kis mézzel, még ízletes is lesz. A mákolaj magas foszfortartalma miatt még jobban segíti a kalcium felszívódását.

mak2.jpg ()

3. Fényesít, erősít

Magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően táplálja, védi és rugalmassá teszi a körmöket és a hajat. A mákban található esszenciális zsírsavak – csakúgy, mint a lenmagolaj és a kendermagolaj esetében – táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé is teszik a bőröd, de a fogszuvasodás korai kialakulása ellen is védelmet nyújtanak.

4. Megszabadít a méreganyagoktól

Igazi elixír a gyomorpanaszokra: fogyasztásával javíthatod az emésztésed, étvágyadat, és még a nem kívánatos méreganyagoktól is megszabadulhatsz. Ha sok lesz a töltött káposzta, és elkezdene “égni” a gyomrod, akkor legyen eszedben, hogy nyelj le egy kanálnyi mákolajat, és kis idő múlva már nem is fogsz emlékezni a panaszokra.

5. Szívbarát

Javítja az emlékezőképességet, és csökkenti a vérnyomást. A benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az utóbbi idők kísérletei alapján pedig már azt is bebizonyították a tudósok, hogy a mellrák megelőzésében is védelmet gyújt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X