Főoldal > wellness > Javítsd emésztésed citromfűvel!

Javítsd emésztésed citromfűvel!

baktériumbetegségcitromcitromfűegészségemésztésgyógyulásimmunrendszernyugalomnyugtatóvírus
0 0

Írta:

Legtöbben nyugtató hatása miatt ismerik és kedvelik az illatában citromra hasonlító gyógynövényt, a citromfüvet. A mézfűnek vagy macskaméznek is nevezett növény valódi gyógyír a gyomorbántalmakra, sőt a vírusok ellen is védelmet nyújt.

 

Már Nagy Károly császár is érezte, hogy a citromfű valami különös csodaszer lehet, mert termesztését rendeletileg írta elő az alattvalók számára, 810 táján. Ekkortól kezdődött meg a növény szaporodása, és vált közkedvelt gyógy- és fűszernövénnyé.

Hajtását és levelét érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, amely július-augusztusra esik. Nem árt tudni, hogy a citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok és a kávésav. Ezeknek köszönheti azt a rengeteg, jó tulajdonságát, ami számos betegségre gyógyírt jelent. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. Ez azt is jelentette, hogy nem csak a népi gyógyászat, hanem a tudomány is elismeri a növény különös hatásosságát.

Orvosság helyett…

A jó talajt kedvelő citromfű fényigényes növény, de egy balkonládában is remekül lehet termeszteni, ezért nem kell lemondania róla senkinek. Ha semmi különös feldolgozási formát nem teszel vele, akkor is könnyen elérheted a gyógyító hatásait: csak tedd a leveleket vízbe, hagyd egy kicsit állni, és már ihatod is. Enyhíti a rossz közérzetet, jó idegesség vagy álmatlanság ellen. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása is bizonyított, de a megfázásnál is segít.

citromfu2.jpg ()

Megoldás rossz emésztés ellen

A helytelen táplálkozás következménye, hogy egyre többen szenvednek a rossz emésztéstől, székrekedéstől. Gyakori, hogy a gyomor, az emésztőrendszer sínyli meg legelőször túlhajszolt életmódot, ilyenkor a gyomortájéki szorító érzést, az esetenkénti görcsös fájdalmakat jól oldja a citromfűből készített tea, mely egyben az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, így akár még a fogyást is elő lehet segíteni.

Vírusok ellen…

A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható herpesz esetén. A növény leveleiből készült tea pedig még a vizsgadrukkot is oldja, sőt fejfájásra is alkalmazható. Ha igazán hasznos hatóanyagokat akarsz kapni, akkor mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket érdemes leszedni és használni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
7 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.