Főoldal > wellness > 8 tény a petefészekrákról, amit tudnod kell

8 tény a petefészekrákról, amit tudnod kell

fogamzásgátlóhüvelynőgyógyászatovulációpetefészekpetefészekrákrák
0 0

Írta:

A petefészekrák az egyik legrettegettebb nőgyógyászati ráktípus, amit gyakran csak „csendes gyilkos” néven emlegetnek, mert az ezzel kapcsolatos szűrővizsgálatok eredménye gyakran nem egyértelmű, a halálozási arány viszont igen magas.

A betegek 70%-a a diagnózist követő 5 éven belül elhalálozik. Ám ha időben elkapják a betegséget, a túlélési arány 94%-os. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb tudás birtokában légy a betegséggel kapcsolatban.

1. Minden tünetről számolj be az orvosodnak

A tünetek nem mindig egyértelműek, könnyen lehetnek más betegségek tünetei is, de mindenképp számolj be az orvosodnak róluk. Az egyik leggyakoribb tünet a puffadás, medence- vagy hasi fájdalom, inkontinencia (úgy érzed, állandóan ki kell menned, fájdalmas a pisilés). Néhány nő tapasztalt kimerültséget, közösülés közben érzett fájdalmat, valamint székrekedést.

2. 40 éves kor alatt ritka

75-ből 1 nő elszenvedi a petefészekrákot az élete során, de a fiatal nőket kevésbé érinti a betegség. Egy kutatás szerint a 63 éves kor felett a legnagyobb az esélye a betegségnek.

3. Az egészséges testsúly megőrzése segít

A túlsúlyos nők (akiknek a BMI-je 30, vagy magasabb értéket mutat), nagyobb eséllyel érintettek a betegség kialakulásában, mint vékony társaik. A petefészekrák kockázata csak egy újabb érv amellett, hogy odafigyelj az étkezésedre és mozogni kezdj.

4. A családi kórtörténeted csökkentheti esélyeid

Nem csupán a petefészekrákról van szó ebben az esetben. Ha családi körben bárki is érintett volt petefészek-, mell- vagy kolorektális daganat kapcsán, a nőgyógyászodnak mindenképpen számolj be róla.

Female genital organs, with an ovarian follicle represented as an ovary., Image: 41753973, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

5. Ha 26 éves korod előtt szülsz, segíthet

Sőt, a több gyerek szülése csökkenti a betegség esélyeit. Miért? Mert az ovuláció megszakítása csökkenti a betegség kockázatát. – állítja egy tanulmány.

6. A hormonális fogamzásgátlás is jó

Furcsának tűnhet, hogy a szülés és a fogamzásgátlás is csökkenti a betegség kockázatát, de így van. A kulcs az ovuláció hiányán múlik, mégpedig azért, mert amikor tablettát szedsz vagy terhes vagy, az ovuláció ugyanúgy elmarad, ami csökkenti a betegség kockázatát.

7. Az állandó fogamzásgátlás segít

Ha már nem szeretnél több gyereket, a petevezeték elkötése csökkentheti a petefészekrák kockázatát 60%-kal, a méheltávolítás pedig a 30%-kal. Miután a petevezetéket elkötötték, a vér áramlása megváltozik, ezért lehetséges, hogy a rák kockázata csökken.

8. Nincs rá még kiforrott vizsgálati módszer

A mammográfia kimutatja a mellrákot, a kolonoszkópia a vastagbélrákot, kifejezetten a petefészekrákra azonban nincs vizsgálat. Lehet, hogy hallottál már a CA-125 tumormarkerek mérésével kapcsolatos vérvizsgálatról, az orvosok azonban nem feltétlenül szeretik ezt a vizsgálati módszert, mert komoly kockázata van. Ha a betegség esélye felmerül, inkább hasi- hüvelyi- és medencei ultrahangot alkalmaznak. Az azonban fontos, hogy ha a úgy érzed, beteg vagy, a vizsgálatokat és az esetleges kezelést minél hamarabb elkezdjék az orvosok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.