Főoldal > wellness > 7 ok, miért egyél étcsokit

7 ok, miért egyél étcsokit

étcsokiétcsokoládékakaóstresszszívbetegség
0 0

Írta:

„A kakaó fán terem, a csoki kakaóból van, a csoki tehát növény, így amikor csokit eszem, tulajdonképpen zöldséget fogyasztok.” – szokott elhangzani a vicces mondás diétázó berkekben. Az étcsoki esetében azonban nem is tévednek olyan nagyot, hiszen ez a fajta édesség töltve van kakaóval és szíverősítő előnyökkel.

A kutatások szerint és étcsokoládét fogyasztók szív- és érrendszere sokkal egészségesebb, jobb a vérkeringésük, alacsonyabb a vérnyomásuk és koleszterinünk. Az étcsokoládé fogyasztása a szívbetegségek távol tartásának egyik stratégiája lehet, mely a világ első számú gyilkosa! De lássuk inkább az érveket!

1. Megelőzi a szívbetegséget

Az összefüggéseket akkor kezdték el kutatni, amikor felfedezték, hogy a Panamában élő Kuna indiánok, akik teljesen mentesek voltak minden szívbetegséggel szemben, nagy mennyiségű feldolgozatlan kakaót fogyasztottak minden nap. Ha az indiánok beköltöztek a városba és feladták a napi négy csésze hagyományos kakaóitaluk, magas vérnyomás alakult ki náluk. Vigyázz azonban a kakaóval, ha fejfájós vagy, mert esetenként migrént válthat ki a nagy mennyiségű csokoládé.

2. Antioxidánsokban gazdag

A Theobroma cocoa, vagyis a kakaófa jelenti a forrását az étcsokoládénak, mely nagyon ismert az aktív vegyületeiről, antioxidánsairól. Az étcsoki egyike a top 10 antioxidáns tartalmú ételnek, melyek közé tartozik még a szegfűszeg, menta és különböző fűszerek. Ezen kívül rendkívül gazdag bioaktív flavonoidokban és teobrominban, mely pozitív hatással van a sejtekre, erekre és szívre a kutatók szerint. Van azonban némi ellentmondás abba, hogy bár a kakaó koleszterinszegény, kb. 9 gramm zsír található meg 30 ml-ben. A kutatók szerint a kakaó nyújtotta előnyök így is meghaladják a kockázatot, ezért érdemes fogyasztani.

3. Serkenti a vérkeringést

Egy 2014-es olasz kutatás során azt mutatták ki, hogy az étcsokoládé segít a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedőkön, hogy több ideig és messzebb jussanak el. A PAD ugyanis csökkenti a vér áramlását a karokban és a lábakban, így a betegek gyakorta élnek át fájdalmas görcsöket, éreznek nehézséget séta közben. Azok a PAD-ban szenvedők, akik 40 g legalább 85%-os étcsokoládét fogyasztottak, 11%-kal tovább és 15%-kal hosszabb ideig voltak képesek fájdalom nélkül sétálni.

, Image: 10358557, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

4. Csökkenti a vérnyomást

Ha a vérnyomásod az évek során folyamatosan emelkedik, van egy jó hírünk számodra: a csoki evés jelentősen csökkenti a magas vérnyomást. – állítja egy kutatás. A vizsgálatok legtöbbje rövid időt ölelt fel, de még a 18 hetes vizsgálatok során is szignifikáns csökkenést mértek. A vizsgálat alatt az emberek 6 gramm csokit ettek naponta és összevetve a fehér csokit fogyasztók eredményeivel egyértelművé vált, hogy a legjobb az étcsokoládé.

5. Csökkenti a stroke kockázatát

Finn kutatások szerint az étcsokoládé fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát. A kutatásban 37000 ember vett részt 10 éven keresztül. Azok, akik hetente 63 gramm csokoládét fogyasztottak, jelentősen csökkentették a stroke kockázatát. A keserű csokoládé stabilizálja a vérnyomást és szerepe van a koszorúér-betegségek kezelésében is, így éri el a csökkenést a stroke-kal kapcsolatban.

6. Csökkenti a koleszterint

Ha a koleszterinszinted állandó ellenőrzést igényel, az étcsoki lehet a legjobb barátod. Egy vizsgálat során a 100 gramm étcsokoládét adtak az alanyoknak, és azt tapasztalták a kutatók, hogy a rossz, vagyis az LDL koleszterin szintjük 12%-kal csökkent, miközben megnőtt a HDL, vagyis a jó koleszterinszint. A kutatók a változást a kakaóban található teobrominnak tulajdonították.

7. Megkíméli a szíved a stressztől

Elég gyakran figyelmen kívül hagyott tényező a szívbetegségek kockázatát illetően a stressz. Pedig a sok stressz magas vérnyomást okoz, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Egy 2014-es tanulmány szerint az étcsokoládé segít megbirkózni a stresszel. A vizsgálat előtt megmérték az emberek kortizol- és adrenalin- szintjét, majd stresszes szituációt teremtve nehéz matematikai példák elvégzésére kérték őket. Akik étcsokoládét kaptak a feladat előtt, kisebb mértékűnek érezték a stresszt, de a stressz-hormon szintjük is alacsonyabb volt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.