Főoldal > wellness > 7 egészséges ok, amiért érdemes diót enni

7 egészséges ok, amiért érdemes diót enni

csonthéjascukorbetegségdióegészségolajos magomega-3táplálkozás
0 0

Írta:

Szeretjük süteményben, salátában, vagy éppen mézben. De jó torokgyulladásra, hajat is fest, és a jófajta pálinka is készíthető belőle. Igen, ez mind-mind a dió.

A Perzsiából és Közép-Ázsiából származó csonthéjas termés hazánkban is őshonos, sok hazai kertben megtalálható, és nem is sejtjük mennyi gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

1. Csökkenti a koleszterinszintet

A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben. Napi mindössze 25 g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát. A kemény héjú gyümölcsök előnye, hogy kitűnő E-vitamin források is. A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhetjük vele a szívinfarktust.

2.  Normalizálja a vérnyomást

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég mindössze napi néhány szemet megennünk. De nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

3. Remek fehérjeforrás

A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje- és ásványianyag- forrás. A dióbél magas tápértékű, ízletes termés. 186 g fehérjét, 570 zsírt, 117 g szénhidrátot, 17 g szerves sót, és 28 g rostot tartalmaz kilogrammonként. Igazi húspótló étel is lehet, mert sok olyan tápanyaghoz juthatja a szervezetet, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból nyerhet ki. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, vagy a réz.

dio2.jpg ()

4. Segíti a cukorbetegség megelőzését

A cukorbetegségre hajlamosaknál az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

5. Jótékony ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz

A dió nagyon jó mangán-, réz-, kálium-, kalcium-, vas-, magnézium-, cink- és a szelénforrás. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért  felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a spermaképződés, emésztés és nukleinsav szintézis során is. E-vitamin mellett B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag, de a C-vitamin is megtalálható benne.

6. Vízhajtó és gyulladáscsökkentő

A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású. Fürdőként alkalmazva csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az ízületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.

7. Egészségessé teszi a bőrt

Külsőleg bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják bázisolajként különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
7 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.