Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 egészséges ok, amiért érdemes diót enni

7 egészséges ok, amiért érdemes diót enni

csonthéjascukorbetegségdióegészségolajos magomega-3táplálkozás
0

Írta:

Szeretjük süteményben, salátában, vagy éppen mézben. De jó torokgyulladásra, hajat is fest, és a jófajta pálinka is készíthető belőle. Igen, ez mind-mind a dió.

A Perzsiából és Közép-Ázsiából származó csonthéjas termés hazánkban is őshonos, sok hazai kertben megtalálható, és nem is sejtjük mennyi gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

1. Csökkenti a koleszterinszintet

A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben. Napi mindössze 25 g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát. A kemény héjú gyümölcsök előnye, hogy kitűnő E-vitamin források is. A dió csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhetjük vele a szívinfarktust.

2.  Normalizálja a vérnyomást

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég mindössze napi néhány szemet megennünk. De nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

3. Remek fehérjeforrás

A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje- és ásványianyag- forrás. A dióbél magas tápértékű, ízletes termés. 186 g fehérjét, 570 zsírt, 117 g szénhidrátot, 17 g szerves sót, és 28 g rostot tartalmaz kilogrammonként. Igazi húspótló étel is lehet, mert sok olyan tápanyaghoz juthatja a szervezetet, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból nyerhet ki. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, vagy a réz.

dio2.jpg ()

4. Segíti a cukorbetegség megelőzését

A cukorbetegségre hajlamosaknál az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

5. Jótékony ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz

A dió nagyon jó mangán-, réz-, kálium-, kalcium-, vas-, magnézium-, cink- és a szelénforrás. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért  felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a spermaképződés, emésztés és nukleinsav szintézis során is. E-vitamin mellett B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag, de a C-vitamin is megtalálható benne.

6. Vízhajtó és gyulladáscsökkentő

A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású. Fürdőként alkalmazva csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az ízületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.

7. Egészségessé teszi a bőrt

Külsőleg bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják bázisolajként különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X