Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 étel, ami jelentősen csökkenti az étvágyat

6 étel, ami jelentősen csökkenti az étvágyat

árpaétkezésétvágyhúslazacmandulapaprika
0

Írta:

Árpa vagy rozs? Lazac vagy tőkehal? Ha jól akarsz lakni, ugyanakkor a fogyás a célod, csak egy jól összeállított étrend vezethet sikerhez. Nem titok, hogy bizonyos ételekből több energiát nyerhetünk, és tovább teltségérzetünk lesz, elkerülve a hízás fő ellenségét: a farkasétvágyat.

Hogy miben rejlik ezeknek a telítő ételeknek a mágikus ereje? Abban, hogy nehezebben emésztődnek. Fogyasztásuk keményebb munkára sarkallja az emésztőrendszert, és hosszabb ideig lefoglalja azt, ezáltal sokáig teltségérzetet generál, illetve több kalóriát éget. Ne habozz hát a következő ételeket mihamarabb beilleszteni az étrendedbe!

Árpa

Bár az árpa szénhidrát, amit hajlamosak vagyunk a gyorsan felszívódó energiával azonosítani, a legfrissebb svéd kutatások szerint remekül elveszi az étvágyat, csökkenti a vércukorszintet és a cukorbetegség kockázatát is. Ezeket a nagyszerű tulajdonságokat diétás rost tartalmának köszönheti, amely remek telítő. Azok a középkorúak, akik a kísérlet során napi háromszor árpából készült kenyeret fogyasztottak, a következő 14 órában sokkal gyorsabb anyagcserével rendelkeztek, mint árpát nem fogyasztó társaik, ráadásul alacsonyabb lett a vércukorszintjük is. Az árpát salátába, leveshez, sőt köretként is használhatod, kiválóan helyettesíti a rizst és a krumplit.

Piros paprika

Ha még nem hordasz a táskádban csípős szószt, mint Beyoncé, akkor itt az ideje elkezdeni. A piros paprika ugyanis csökkenti az étvágyat és felpörgeti az anyagcserét, főleg, ha a szervezeted még nincs hozzászokva az erős ételekhez. Már fél teáskanálnyi mennyiség nagyszerű hatással van az anyagcserére.

Sovány húsok

Ha az étvágy kordában tartása a cél, a sovány fehérjék fogyasztása tökéletes választás. Ha csirkemellel rakod tele a tányérod, avval elkerülheted a főétkezések közötti mértéktelen nassolást. Ha nem vagy húsevő, akkor se keseredj el, a hüvelyesek remek alternatívái a csirkének és a pulykának. A lencse, a bab és a csicseriborsó hasonlóan sokáig gondoskodnak a teltségérzetedről.

Mandula

Reggeli vagy ebéd után néhány órával már korog a gyomrod? Egy maréknyi nyers mandula ilyenkor a legjobb választás. Egy tavalyi kutatás során ugyanis kiderült, hogy azok a nők, akik tízóraira vagy uzsonnára mandulát ropogtattak, ebédre vagy vacsorára sokkal kevesebbet ettek, elkerülve a túlzott kalóriabevitelt. Természetesen kerüld a csokival vagy joghurttal bevont mandulát, a sózotthoz hasonlóan, ragaszkodj a nyers és natúr változathoz.

, Image: 36605335, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Lazac

A lazactól sokáig jóllakottnak fogod érezni magad, Omega-3 zsírsavainak köszönhetően. Az Omega-3 ugyanis növeli a leptin, más nevén a jóllakottság-hormon, szintjét a szervezetben. Fogyassz a lazac mellett tonhalat, pisztrángot és makrélát, amelyek szintén kiváló Omega-3 források.

Görögszénamag tea

A görögszénamag tea természetesen folyadék, de ugyanolyan hatásosan felveszi a harcot az éhséggel, mint az előbb felsorolt élelmiszerek. Egy tavalyi koreai kutatás során az elhízott nőket három csoportra osztották: az első csoport édeskömény teát, a második görögszénamag teát, míg a harmadik placebót kapott. Azok, akik görögszénamag teát fogyasztottak a kísérlet során, lényegesen kevesebb ételt szedtek a tányérjukra, mint a másik két csoport tagjai. Ugyanis a görögszénamag magas vízben oldódó rosttartalma miatt sokkal kisebb étvágyról számoltak be.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X