Főoldal > wellness > 5 jótékony hatás, amit nem is sejtettél a paprikáról

5 jótékony hatás, amit nem is sejtettél a paprikáról

0 0

Írta:

Találós kérdés: lehet zöld is, sárga is, piros is, nyers vagy őrölt, sült vagy párolt, finom és egészséges, és még gyógyít is. Mi az? Igen, ez a paprika!

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk – fűszernövény is – a paprika, amely Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos. Amerikából került át Európába, ahol gyorsan kedvenc lett, és nem csak a magyar konyha használja előszeretettel. De mi az, amit még nem tudsz róla?

1. Sok vitamin, kevés kalória  

Két tulajdonság, ami sok fogyasztó számára a legmeggyőzőbb érv a paprika mellett. A zöldség sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres evése mellett garantáltan elkerül a megfázás, vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

, Image: 107603941, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

2. Gyógyítja az influenzát

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően nem csak megelőzheted vele az influenzát, de megbetegedés esetén gyorsabb a gyógyulás is, köszönhetően az izzasztó hatásának. A paprika enyhíti a torokgyulladást is, és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.

3. Fáradság és fájdalom ellen

Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Már őseink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb és szívósabb lesz az átlagembernél. Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatást tudja kiváltani.

4. Narancsbőr ellen is használ

A kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza a paprikát. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére, a stria halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi.

5. Jót tesz a hajnak

Azt jó korán felfedezték a tudósok, hogy a paprika hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben. De ugyanez az összetevő segít megszüntetni a migrénes fejfájást, és a fogfájás is. Sőt a hajhullás is megelőzhető vele, és az olajos szerek helyett paprikát is használhatsz hajfényesítésre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.