Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit biztosan nem tudtál a rozmaringról

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a rozmaringról

egészségemésztésfogyásfogyókúrafűszerfűszernövényrozmaringzsírégetés
0

Írta:

Egyik legkedveltebb fűszernövényként tartjuk számon a rozmaringot, ráadásul nem csak finom, de egészséges is. Emésztéssegítő hatását a fogyókúrádban is élvezheted, de pakolásként a bőrödet is megszépíti.

1. Gyulladáscsökkentő szer

Antibakteriális, antioxidáns gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van a rozmaringnak. Hatóanyagainak köszönhetően védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, és véd a bakteriális fertőzésekkel szemben. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják.

2. Javítja a memóriát

Már Shakespeare is megemlítette a Hamletben a rozmaringot, mint az emlékeket őrző növényt. Azóta különböző tanulmányok kimutatták, hogy a rozmaringban található karnozinsav képes felvenni a harcot olyan toxikus anyagokkal, amelyek az agyi funkciók frissességét befolyásolják. Ezáltal 75 százalékkal képes javítani a memóriát és a közérzetet is. A rozmaring olaja segítségével javíthatod az agy vérellátást, és serkentőleg hat a központi idegrendszerre is.

3. Nyugtatja a gyomrot

Különböző gyomorbántalmakra, úgy mint székrekedés, puffadás, hasmenés ellen is használható, természetes gyógyhatású szer. Ezekben az esetekben a rozmaring jórészt gyulladáscsökkentő hatását fejti ki, így ha beiktatod a heti étrendedbe, nagyban hozzájárulhat a bélmozgásos megfelelő működéséhez.

52701098 - rosemary

4. Karcsúsít

Mivel a rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, meggyorsítja a tápanyagok feldolgozását, és ennek köszönhetően könnyíti az emésztést. Ehhez még hozzájön, hogy enyhe vízhajtó hatása is van, így fogyasztásával – és persze megfelelő, egészséges táplálkozás mellett – az alakod is vékonyodhat a rozmaringnak köszönhetően.

5. Hajhullás ellen is jó

A rozmaring nemcsak belsőleg, de külsőleg is jól használható: a népi gyógyászat hajhullás, gyengén növő haj esetén már rég óta használja. A növény serkentő hatását ugyanis a hajhagymákon is kifejti, melyekben így könnyebben nő a haj. A rozmaring illóolajai miatt friss illatot is kölcsönöz a hajadnak. De ezen túl a bőrproblémák egyik hatékony gyógyszere is lehet, különböző krémek, pakolások, fürdő esszenciák kedvelt összetevője.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X