Főoldal > EGÉSZSÉG > Kritikusan alacsony a D-vitamin szintünk!

Kritikusan alacsony a D-vitamin szintünk!

D-vitaminD-vitamin hiányegészségvitaminhiányvitaminpótlás
0

Írta:

Bár kora tavasszal a magyarok 95%-a szenved D-vitamin-hiányban (jelentős részük kritikus mértékben), továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a megfelelő pótlásra.

Sokan azt gondolják, hogy a napsütés maradéktalanul feltölti a szervezet D-vitamin-készletét, de a szakértők által javasolt napi mennyiség még a nyári időszakban sem fedezhető kizárólag ebben a formában. A pótlás pedig nemcsak felnőttként fontos: a D-vitamin egészen korán, már az élet első 1000 napjában kulcsszerepet játszik a fejlődésben. Súlyos és tartós hiánya gátolja az egészséges csont- és sejtfejlődést, negatívan befolyásolhatja az immunrendszer fejlődését, és növeli a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Tél végére a magyar lakosság 95%-ának az ideálisnál alacsonyabb a D-vitamin-szintje, tízből heten pedig a normál értéket sem érik el. Az őszi-téli, alacsony UVB-sugárzású időszakot követően jelentős részüknél kritikus D-vitamin-hiány alakulhat ki, ami gyengítheti az immunrendszer működését (csökkentve például az influenzával szembeni ellenállóképességet), csontritkuláshoz vezethet, és fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos bőrbetegség, valamint rákos megbetegedés kialakulásának a kockázatát.

„Hazánkban jelenleg több mint 800 ezer csontritkulásos beteg él, a riasztó tendenciához pedig nagymértékben hozzájárul a D-vitamin-hiány” – hívta fel a figyelmet a D-vitamin nap alkalmából Dr. Szekeres László a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke. „A csontritkulással kezelt betegek csaknem fele ráadásul később sem ügyel a megfelelő pótlásra, pedig a vitaminbevitel, valamint a rendszeres mozgás fontos szerepet játszik a csontszerkezet állapotának megőrzésében” – tette hozzá a szakértő.

A magzat fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a D-vitamin

A súlyos és tartósan fennálló D-vitamin-hiány kortól és nemtől függetlenül, az élet bármely szakaszában komoly problémát okozhat, az élet első 1000 napjában azonban különösen fontos ügyelni a pótlásra. Várandósság idején megduplázódik a kismama vitaminszükséglete, amely a magzat fejlődését is befolyásolja: a D-vitamin nemcsak a kismama immunrendszerének megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem a baba csont- és fogfejlődésében, valamint a kalcium felszívódásában is kulcsszerepet játszik.

47895081 - diet. nutrition. vitamins. healthy eating, lifestyle. close up of happy smiling woman taking pill with cod liver oil omega-3 and holding a glass of fresh water in morning. vitamin d, e, a fish oil capsules.

Sok anyuka gondolja, hogy a tavasz beköszöntével már nincs szükség a D-vitamin-pótlásra, pedig ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vitamin jusson a szervezetbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét” – hangsúlyozta Dr. Takács István, a MOOT főtitkára és az Első 1000 Nap Program elnöke. „A pótlás a várandósság alatt és a szülést követően is elengedhetetlen: a D-vitamin hozzájárul az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepet játszik az idegrendszer, valamint az immunrendszer fejlődésében. Segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, és csökkenti a gyermekkori cukorbetegség, illetve az asztmás megbetegedések kialakulásának kockázatát.”

A legfrissebb hazai ajánlás szerint felnőttként napi 1000 NE, 1-3 éves korban pedig napi 600-1000 NE D-vitaminra van szüksége a szervezetnek a téli időszakban. „Számos élelmiszer remek D-vitamin-forrás (például a tojás, a máj, a tengeri halak vagy a gomba), de ezeken felül a kisgyermekek speciális tápanyagigényének megfelelően kialakított, hozzáadott D-vitamint tartalmazó tejalapú gyerekitalok is segíthetnek a megfelelő pótlásban.” – tette hozzá a szakértő.

További információ és segítség a szülőknek: www.elso1000nap.hu, www.moot.hu

Forrás: Flow PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X