Főoldal > wellness > Ideális agyserkentő: Bach helyett Adele

Ideális agyserkentő: Bach helyett Adele

agyagyfokozómotivációslágerteljesítményzene
0 0

Írta:

Ki ne vágyott volna már arra, hogy egy-egy nehéz tanulási vagy vizsgahelyzet előtt valami titkos agyfokozóval jobb teljesítményt érjen el? A megoldás azonban ott van a kezünkben – egészen pontosan a fülünkben.

A komolyzene jótékony hatásáról ódákat lehetne zengeni, számtalan kutatásban vizsgálták már, hogyan fokozza testi és szellemi teljesítőképességünket. A világhírű bolgár agytudós, Georgi Lozanov mintegy 30 éven keresztül kutatta a zene hatását az agyműködésre, amelynek eredményeként rájött, hogy bizonyos barokk zenék megfelelő alkalmazásával a tanultak hatékonyabban elraktározódnak az agyban. Ennek titka érdekes módon nem a dallamban, sokkal inkább a ritmusban rejlik: a barokk zene üteme hasonlít leginkább a nyugalmi állapotban jellemző szívverés ritmusára. Ennek következtében nemcsak megnyugszunk, de elérjük azt a bizonyos alfa állapotot, amelyben a legkönnyebben fogadjuk be az új információkat, és leginkább elérjük, hogy azok a hosszú távú memóriánkba épülhessenek. De legyünk őszinték, a hétköznapok során viszonylag ritkán hallgatunk Bachot, Händelt vagy Vivaldit. Hogyan hasznosíthatjuk akkor mégis ezt a zene adta „szuperképességet”?

Agyserkentő 0–99 éves korig

Az agyfokozó hatás elérésének megoldása nem más, minthogy olyan ütemű zenét kell választanunk, amely segít megteremteni és fenntartani a nyugalmi állapotot. Ha tehát tanulni, koncentrálni szeretnénk, hallgassunk percenkénti 50–60 leütésből (beat per minute, BPM) álló zenét. Kreativitásunk fokozásához már ennél gyorsabb ütemű, 80–90 BPM ritmusú zenére van szükség, míg a motiváció, teljesítmény fokozásához kifejezetten gyors, 120–140 BPM ütemű zene az ideális. Könnyen találhatunk olyan zenei listákat, ahol az adott tempónak megfelelő dalok vannak összegyűjtve, így Bach helyett akár hallgathatunk Adele-t vagy Bruno Marsot, de akár Rihannat is, a lényeg a megfelelő ritmusú dal.

45028438 - portrait of beautiful woman in morning listening music sitting on bed at home.

„Mi magunk is kíváncsiak voltunk arra, hogy mit hallgatnak tanulás közben a diákok, egy-egy tankönyv milyen dalt juttat az eszükbe. Ezek alapján az látható, hogy egyértelműen a popslágerek dominálnak, hiszen Pharell Williamstől az LGT-n át a Compact Discóig, elég széles a repertoár. A jó hír az, hogy a mai slágerek közül is kiválaszthatjuk azokat a dalokat, amik fokozzák a tanulás hatékonyságát, érdemes élni ezzel az egyszerű, de mégis igen hatásos agyserkentővel” – mondta el a MeRSZ-t (Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatást) üzemeltető Akadémiai Kiadó igazgatója, dr. Réffy Balázs.

Forrás: Well PR


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
15 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.