Főoldal > wellness > Fekete berkenye, az egészség bogyója

Fekete berkenye, az egészség bogyója

antioxidánsberkenyebogyóbogyós gyümölcsegészségfekete berkenyeflavonoidvitamin
0 0

Írta:

Van egy kis bogyó, ami segíti az egészséges életet biztosít. Na, jó, szerencsére több ilyen bogyó is van, de mi most a berkenyére gondoltunk. A fekete berkenye vitaminok és ásványi anyagok forrása, de erős antioxidáns is.

Fanyar jelentés, savanykás íz

A növény Észak-Amerika keleti részéről származik és több 100 faja létezik. A berkenye nemzetség tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, ami a termés ízére utal. A fekete berkenye – vagy más néven arónia – külső megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban jelentősen különbözik a két bogyó egymástól, mert az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye inkább kesernyés, savanykás ízű. A fekete berkenyét csak a 20. század elején szállították az európai országokba. Oroszországban a bogyós gyümölcsöt már több mint 50 éve sikerrel alkalmazzák egészségügyi területen.

Vitaminok és ásványi anyagok tárháza

Nem is gondoltad volna, de a kis bogyó A-, C-, E-, K-vitaminokat, valamint a teljes B-vitamin-csoportot magába rejti. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül a gyümölcs jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. Legérdekesebb hatóanyag-tartalma azonban a polifenolok nagy csoportjában rejlik, amelyek fő képviselői a flavonoidok és az antocianinok. Ezek pedig igen erős antioxidánsoknak számítanak, melynek fő ereje, hogy megvéd a rákkal szemben.

61470110 - white bowl full with fresh and tasty aronia spilled on wooden table

Hatásos védelem

Gyulladásgátló és antikarcinogén hatással rendelkezik, de pozitívan befolyásolja a látást is. A fekete berkenye csökkenti a tumorképződést, gátolja a rákos sejtek növekedését, védi a DNS-t, a szív-érrendszert, valamint a gyomrot és a májat is. Ezen felül erősíti az immunrendszert és méregtelenítő hatása is ismert.

Vásárlási tippek

Nem jellemző, hogy a szárított bogyó értékesebb összetevőket tartalmaz, mint a friss gyümölcs, de a fekete berkenyénél még ez is igaz. A levele is hasznos tápanyagokat tartalmaz, de mindig figyelj oda, hogy hol veszed. Az ellenőrzött biogazdaságból származó fekete berkenye esetében biztos lehetsz, hogy nem tartalmas káros vagy szennyezett anyagokat. Ha pedig a népszerű bioberkenye-lé mellett döntesz, akkor csak a 100%-os termék mellett tedd le a voksod, hogy mentes legyen mindenféle, káros adalékanyagtól.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
17 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.