Főoldal > wellness > Chili paprikával a megfázás ellen

Chili paprikával a megfázás ellen

C-vitaminchilichili paprikapaprika
0 0

Írta:

Nem csak a konyhában lehet népszerű a chili paprika, hanem a „gyógyszeres szekrényben is. Rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz, éppen ezért ajánlott megfázás vagy influenza esetén.

D-vitaminban is gazdag

Az Amerikából származó apró piros paprikának több mint negyven fajtája terjedt el az egész világon. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A chili olaja is tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi olajokkal. D-vitamin tartalma miatt meggátolja az Alzheimer-kór, a csontok gyengülése és a rák kialakulását.

Fájdalomcsillapító

A chili paprikát érzéstelenítővel összekeverve és a szervezetbe juttatva zsibbadás idézhető elő anélkül, hogy az izmaid működése megbénulna. A paprika egyik hatóanyaga ugyanis kikapcsolja a fájdalmat érzékelő idegsejteket, miközben a mozgást koordináló sejtek működése változatlan marad. Ezért nem csak fájdalmat okoz – amikor eszed, és csíp – hanem csillapít is. Sőt, megakadályozza a zsírsejtek növekedését, ami a fogyást segíti elő.

40568840 - flakes of red hot chili peppers and one dryed chili pepper over dark blue canvas as background

Megfázásra, influenzára is szuper

A paprikák csípősségét egy úgynevezett Scoville-skálán mérik. Egy Scoville-egység (SHU) azt jelzi, mennyi kapszaicin van a paprikában. A tiszta kapszaicin 15 millió SHU-s, míg az édes kaliforniai paprika értéke 0. A magyar csípős paprika SHU értéke 2500-8000 között van, míg a létező legcsípősebb paprika SHU-ja egymillió fölötti, de a chili sem panaszkodhat. A csípős paprika antibakteriális, fájdalomcsökkentő és antioxidáns hatásait a kapszaicinnek köszönheti. A paprika köhögéscsillapító, segít a váladék kiválasztásában, ezáltal az orr dugulását is megszünteti. Felpezsdíti a vérkeringést, melegít és meg is izzaszt, így segíti a gyógyulást. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések. Ausztrál kutatók szerint a csípős paprika kedvelői jobban alszanak és energikusabbak, mint azok, akik kerülik a fűszeres ételeket. A paprikában található szaponinok révén stimulálja a szívműködést és csökkenti a koleszterin szintet is.

Óvatosan edd! 

A chili esetében is igaz, hogy csak mértékkel szabad enni. Túlzott fogyasztása gyomorégéssel, legrosszabb esetben gyomorrákkal járhat, ezért napi 2-3 chili paprikánál többet semmi esetre se fogyassz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
17 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.