Főoldal > EGÉSZSÉG > Véd a ráktól és méregtelenít a ruccola

Véd a ráktól és méregtelenít a ruccola

betegségegészségfűszernövénylibidóméregtelenítésrákruccolaszexzöldség
0

Írta:

Véd a ráktól, méregtelenít, gyulladáscsökkentő és még az erkélyen is termeszthető. A rukkola jóval több, mint a népszerű olasz pizzák díszítő eleme. Az intenzív aromás, kissé csípős ízű növény igazi Jolly Joker a szervezeted számára.

 

Az egyre népszerűbb saláta-alapanyag rokonzöldség a brokkolival, a karfiollal és káposztával is. Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig  kissé kesernyés, csípős, a mustáréhoz hasonítható, innen ered másik neve is, a bormustár. Termesztése nem igényel különösebb gondoskodást, ezért a városban lakó egészségmániásoknak is a kedvence lehet, mert akár balkonládákban a teraszon, erkélyen is nevelhető. Szereti a félárnyékos helyeket, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz.

Rákmegelőzéstől a szépségápolásig

Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Nagyon gazdag rostokban és antioxidánsokban is, a glükozinolát nevű sajátos aromaanyaga pedig megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása.

De ugyancsak az antioxidánsoknak köszönhetően felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Ezek okozzák többek között a korai ráncokat is.

Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma is, mely vitaminnak köztudottan nagy szerepe van a zsírégetés folyamatában. Ha egy hétig minden nap fogyasztasz belőle egy keveset, akkor hét nap alatt körülbelül egy kilótól segít megszabadulni.

rukkola21.jpg ()

Gazdag klorofillban is. Ez remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják. Három kisebb edény rukkola teljesen fedezi a szervezet egész napos K-vitamin szükségleted is, ugyanakkor 8-szor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta. Emellett olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely segít a szervezetben belül és kívül kialakult gyulladások csökkentésében, és nagyon jó energiaforrás.

Méregtelenít és tisztít

Akárcsak a dinnyében, a rukkolában is nagyon sok víz található. Közel 90 százalékban tartalmaz vizet, emiatt fogyasztása egész évben ajánlott. Tulajdonságainak köszönhetően tisztítja a vesét és a vért, segít a szervezetből kimosni a hízásért felelős méreganyagokat. Jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellett is falatozni belőle. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is.

Szex előtt és szex után

A rukkola jótékony hatását a párkapcsolatodban is érdemes bevetni, hiszen kiváló vágyfokozó hatása már az ősidők óta ismert. A sötétzöld színű levelekben lévő anyagok megemelik a tesztoszteronszintet, így egy kellemes együttlétet is könnyedén feldobhatsz, miközben egészségesen étkeztek. A rukkolában található folsav pedig különösen jó a várandós kismamák számára is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X