Főoldal > EGÉSZSÉG > 7+1 tuti tipp kínzó torokfájás ellen

7+1 tuti tipp kínzó torokfájás ellen

baktériumbetegségegészségfájdalomfertőzésgyógymódgyógyulástorokfájástünetvírus
0

Írta:

Megbetegedések esetén a torokfájás az egyik legkínzóbb tünet, amelyet mihamarabb enyhíteni akarunk. Sajnos a házi praktikák csak ideig-óráig csillapítják a fájdalmat, de magát az okot nem szüntetik meg.

A méz, a meleg tea és a torokcukorkák többsége viszont amellett, hogy nyugtatják a torkot, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek. Léteznek azonban más trükkök is, amelyek igen hatásosak.

1. Sós gargalizálás

A sós víz kiválóan csökkenti a gyulladást, ugyanis oldja a savat, amely torokirritációhoz vezet. Leviszi a fertőzést és a torok felszínén levő irritáló anyagokat. Oldj fel fél kávéskanál sót 2,5 dl meleg vízben, és gargalizálj kétóránként a megfelelő hatás érdekében.

2. Kortyolj kurkuma teát

Már ránézni se bírsz a teára, annyira unod a kamillát, a borsmentát és a bodzát? Próbáld ki a kurkuma teát! Amellett, hogy rákellenes, a legújabb tanulmányok szerint gyulladásgátló tulajdonsága is páratlan. Erősíti az immunrendszert, így meggátolja a bakteriális-, vírusos fertőzések és influenza kialakulását. Mindig friss alapanyagokból készítsd, mivel pozitív hatásai így használhatóak ki maximálisan.

3. Igyál minél hidegebb folyadékot

Azt hiszed viccelünk? Valószínű, hogy az első korty nem lesz túl kellemes, de a hideg tompítja a fájdalmat és megelőzi a duzzanatot. Egyszerre zsibbasztja a torkot és csökkenti a gyulladást, így a teázás mellé érdemes egy kis hideg folyadékot is beiktatni.

4. Kerüld a savas ételeket

A reflux is felelős lehet a torokfájásért, ugyanis a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely a gyomorégés mellett torokfájást is okozhat. Ezért különösen fontos, hogy ilyenkor kerüljük a szénsavas italokat, a zsírban sült ételeket, és a citrusokat (mint a narancs és a citrom). Ha úgy érezzük, kezdünk lebetegedni, célszerű felfüggeszteni a fogyókúrát, azonban lefekvés előtt egy-két órával már nem tanácsos enni, mivel a késői vacsora jelentősen termeli a gyomorsavat.

5. Szedj savlekötőt

Ha úgy érzed, valóban a reflux miatt fáj a torkod, a savlekötő vagy más reflux elleni orvosság hatékony segítség lehet a fájdalom elűzésében. Feltétlenül konzultálj háziorvosoddal.

60342839 - closeup girl with sore throat touching her neck colored in red. sick young woman having pain in her throat isolated on gray wall background

6. Szedj ibuprofént

Az ibuprofén nemcsak lázcsillapítóként hatásos, csökkenti a gyulladást és az irritációt, így torokgyulladás esetén szedése javallott. Arra azonban figyelj, hogy mindig étkezés közben vagy után vedd be, mert ellenkező esetben bántja a gyomrot, illetve ne szedj belőle többet, mint amennyi a leírásban napi adagként fel van tüntetve. Hosszú idejű szedése ugyanis akár gyomorfekélyhez is vezethet.

7. Pihenj minél többet

A fáradtság legyengíti az immunrendszert. Egy-egy betegség legtöbbször arra figyelmeztet minket, hogy túlzottan igénybe vettük szervezetünket, és nem pihentünk eleget. Vond ki magad pár napra a taposómalomból, feküdd ki a betegséget, hogy újratöltsd energiaraktáraid, és hamar legyőzd a torokgyulladást.

+1 Extra tipp, ha semmi nem segít

Bár a torokfájás általában vírusos eredetű tünet, ha a fájdalom több mint 48 órán át fennáll, és a közérzeted a fentiek ellenére sem javul, sőt egyre rosszabb lesz, valószínű, hogy bakteriális fertőzést kaptál el. Mindenképp látogass el a háziorvosodhoz, és kezdd el az antibiotikum szedését.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X