Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amit még dél előtt meg kell tenned!

7 dolog, amit még dél előtt meg kell tenned!

alvásbetegségdiétaébredésegészségétkezésfogyásgyógyuláspihenésreggelszokástáplálkozás
0

Írta:

A reggelnek meghatározó szerepe van a napunkban. Tulajdonképpen ekkor dől el, hogy kiegyensúlyozott és energikus leszel-e, vagy egy igazi idegroncs.

Van még egy pszichológiai aspektusa: ha reggel gyorsan végiggondolod, mit kell megcsinálnod aznap, nagyobb eséllyel fogod véghez vinni a feladatokat. Tedd ezt a 7 dolgot reggeli rutinná, és csak figyeld, hogyan leszel kiegyensúlyozottabb, boldogabb, egészségesebb, és talán vékonyabb is!

1. Aludj egy kicsit!

Természetesen senki nem akar úgy felkelni, hogy eszeveszett rohanás legyen az öltözködés, és kisebb csoda a munkába időben beérkezés. De időnként egy extra félórányi szundi igazán nagy különbséget tud tenni. „Ha nem érzed magad kipihentnek, nagyobb valószínűséggel eszel egész nap.”- állítja a szakértő. Sőt, bizonyos vizsgálatos igazolták, hogy a tartós alváshiány befolyásolja az anyagcserét.

2. Napozz!

Amilyen korán csak lehet, húzd szét a függönyöket! Az UV fény hangulatjavító és energizáló hatású. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik kaptak egy adag UV sugárzást, alacsonyabb volt a BMI-indexük, mint azoknak, akik sötétben maradtak. Miért is lehet ez? A kutatók szerint a napfény segíti szinkronba hozni a tested a napszakkal, így már reggel elindítja az anyagcsere működését.

3. Vigyél be fehérjét!

Bizonyára már ezerszer hallottad, hogy az egészséges reggeli segít ellenállni a kísértésnek a nap folyamán. Az összetett szénhidrátok önmagukban azonban nem adnak kellő lendületet, de a fehérje-szénhidrát kombó már annál inkább. Ez az, amitől úgy érzed, energikus vagy, és még a a stabil vércukorszintért is tettél. Néhány egyszerű ötlet: tojásfehérje teljes kiőrlésű pirítóssal vagy görög joghurt gyümölccsel.

4. Igyál a reggelihez is!

A szilárd étel feltölt ugyan, de hidratálni csak egy nagy pohár vízzel tudod magad, és így könnyebben elkerülheted a felfúvódást is. Ha inkább valamilyen gyümölcslére vágysz, próbáld ki, hogy citrom- vagy limelevet adsz a vízhez! Ez megadja a gyümölcsös ízt hozzáadott cukor és kalória nélkül.

reggeliteendo2.jpg ()

5. Mozogj reggel!

Egyike vagy azoknak az embereknek, akik szeretnek hajnalban futni, reggel jógázni vagy DVD-re edzeni? Csak így tovább! A reggeli edzés serkenti az anyagcserét, csökkenti a sóvárgást az édességek után, és nem utolsó sorban pozitívan hat rád, jól kezdődik a napod. De ha mégsem vagy ez a típus, akkor is érvezheted az előnyeit. Jóga és futás helyett már csupán 10 perc nyújtás is serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét – és ez így marad egész nap.

6. Csomagolj nasit!

Az, hogy otthonról viszed az ebédet, szintén jó döntés lehet. Ez azonban több ideig tarthat, mint amennyid van reggel. Ha nincs időd ebédet csomagolni, akkor koncentrálj a kiegészítő étkezésekre! A rossz nassolnivaló választás egy jelentős hiba a diéta során. Okos dolog, ha csomagolsz magadnak némi mandulát vagy almaszeleteket, így megakadályozod, hogy az édesség utáni vágyad a büfé kánaánjában csillapítsd valami kalóriabombával!

7. Sétálj a parkban vagy járj gyalog!

Próbáld ki, hogy az autódat az irodától messzebb teszed le, és gyalog mész be dolgozni! Előnyei: ez egy lehetőség a mozgásra, kalóriaégetésre és az anyagcsere fokozására. Sőt, egy tanulmány szerint azoknak, akik nem járnak autóval munkába, nagyobb az esélyük a fogyásra is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X