Főoldal > wellness > 6 hormon, ami befolyásolja a méreteidet

6 hormon, ami befolyásolja a méreteidet

anyagcsereegészségfogyáshízáshormoninzulinizompajzsmirigyzsírégetés
0 0

Írta:

Kérdezz meg bárkit, hormon és fogyás témakörben elsőre a pajzsmirigy hormon fog beugrani mindenkinek. Azt azonban kevesen tudják, hogy még 5 hormon közvetlenül befolyásolja a zsírégetést, de hatással van az izomépítésre és az anyagcserére is.

1.  Pajzsmirigy hormon

Az anyagcseréd karmestere, minden egyes sejtet irányít. A TSH-val (a pajzsmirigy-serkentő hormonnal) kezdődik minden. A TSH hatására nő meg a pajzsmirigyben termelődő hormonok (T3, T4) szintje és ez felelős azért, hogy mennyi „szabad” hormon kering a véredben.

2. Adrenalin

Az adrenalin azért alakult ki, hogy amikor az ősembernek harcolni vagy menekülni kellett, több energiát tudjon felszabadítani. Ez a hormon lehetővé teszi, hogy a szervezet több zsírt és cukrot szabadítson fel a raktárakból, amikor szükség van rá.

3. Glukagon

A hasnyálmirigy által előállított hormon, feladata a vércukorszint megemelése, vagyis az inzulinnal ellentétes hatást vált ki. Az zsír- és cukorraktárak felhasználásával képes előállítani a magasabb vércukorszintet a szervezet.

4. Adiponectin

Közel sem annyira ismert, mint az eddigi 3 hormon, de ez nem jelenti, hogy kevésbé fontos. Ez a hormon közvetlen kapcsolatban áll a zsírsejtekkel, ami azt jelenti, hogy segíteni tudja a zsírégetést. Minél nagyobb az adiponectin szinje, annál nagyobb a kalóriaégetés és energiafelhasználás szintje.

5. Az androgén hormonok (DHEA és tesztoszteron)

Akkor beszéljünk egy kicsit a szexről! A DHEA a mellékvesék által termelt hormon, ami az ösztrogén és tesztoszteron szintért felelős. Alapvetően határozza meg a hormonális egyensúlyodat a DHEA szintje, megfelelő egyensúly esetén támogatja az aktív anyagcserét és az izomnövekedést.

6. Növekedési- és rejuvenációs hormon (acetilkolin)

Lehetetlen zsírégetésről és izomépítésről beszélni a növekedési hormon és az acetilkolin nélkül. A növekedési hormon felel azért, hogy gyorsan regenerálódj, javítja az izmok és szövetek állapotát. Az acetilkolin pedig akkor lép a színre, ha össze kell egyeztetni az izmok mozgását, vagyis ő a kommunikációért felelős, ő tudja, melyik izomnak mikor kell megfeszülni és elernyedni ahhoz, hogy te mozogni tudj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
4 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.