Főoldal > wellness > 7 jel, ami megváltozott hormonszintre utal

7 jel, ami megváltozott hormonszintre utal

betegségegészségfogyáshízáshormonhormonszinthormonváltozáshormonzavarpajzsmirigyterhesség
0 0

Írta:

A hormonok fontos szerepet játszanak be a szervezet munkájában. A hajnövekedésedtől kezdve az alvási ciklusodon át a wc-zési ingerekig minden befolyásolnak a hormonok. A hormonszinted befolyásolja a pajzsmirigy alul- és túlműködés, cukorbetegség és terhesség is, de mindegyik más módon.

Ha a hormonproblémák oka a pajzsmirigy

1.  Hirtelen gyakrabban vagy ritkábban jársz a wc-re

Nyilván nem arra kell gondolni, amikor a tegnapi töltött káposzta kissé meghajt, hanem arra, amikor a wc-zési szokásaid radikálisan megváltoznak. Akár hasmenésed van és állandóan a wc-n ülsz, akár nem tudsz elmenni 2 napig, érdemes gyanakodni a pajzsmirigyre. A pajzsmirigy túl- vagy alulműködés ugyanis befolyásolja az emésztőrendszer működését, ezért érdemes lehet letesztelni, ha bármilyen gondot észlelsz magadon.

2. „Milyen nagyok a szemeid”

Egy igazán furcsa velejárója a pajzsmirigy problémáknak, hogy a szemeid egyszerűen hatalmasnak látszanak. Persze nem a szemgolyókkal történne bármi is, de a szem mögötti gyulladás miatt a szemhéjak összemennek, ettől pedig egyszerűen hatalmasnak tűnik majd a szemed.

3. Elfelejtesz dolgokat

A pajzsmirigyhormon nem megfelelő szintjének az egyik legijesztőbb tünete, hogy bizonyos dolgokat elfelejtesz. Köztudott, hogy a probléma egyik jele, hogy a rövidtávú memória nem működik megfelelően. Ez azért van így, mert a lelassult anyagcsere miatt az agyi funkciók is csökkennek.

Ha a hormonproblémák oka a cukorbetegség

4. Állandóan pisilned kell

Ha azon kapod magad, hogy a hét minden napján állandóan ingered van a pisilésre, arról pedig meg vagy győződve, hogy nem fáztál fel, akkor a tünet oka könnyen lehet a szénhidrátanyagcsere zavara. Ennek az oka a magas vércukorszintben keresendő, a vesék ilyenkor túlóráznak és kiutasítják a cukrot a szervezetből.

61495193 - girl holding pile of pills and water. concept of healthy way of life

5.  Sok gombás fertőzésed lesz

Ha gyakran van gombás fertőzésed, érdemes a cukorbetegségre gyanakodni, mert a túl magas vércukorszint kedvez a gombáknak, hiszen bőségesen tudnak így táplálkozni. Fontos, hogy tisztában légy a családod kórtörténetével és ezt az orvosodnak is elmondd, mert a cukorbetegség évekig lehet szinte tünetmentes.

Ha a hormonprobléma oka a terhesség

6. Gyakrabban vérzik az ínyed

A terhesség egyik jele is lehet, hogy a fogínyed vérzékennyé válik. Ez a megtermékenyülés utáni emelkedett progeszteron szintnek köszönhető, ami fokozza a véráramlást és vízvisszatartásra készteti a test összes lehetséges raktárát, a fogínyt is. Ha arra lettél figyelmes, hogy a fogínyed minden fogmosás után vérzik, érdemes kikérned az orvosod, fogorvosod véleményét.

7.  Dagadnak a lábaid

Egy igazán tipikus terhességre utaló tünet, szintén az emelkedett progeszteron szintnek köszönhető, és a vízvisszatartási hatásnak, amit előidéz. Sok nő panaszkodik, hogy már a terhessége legelején az addig jó cipő elkezdte szorítani a lábát. Nos, ez is a progeszteronnak köszönhető.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
15 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.