Főoldal > EGÉSZSÉG > SOS tippek torokfájásra

SOS tippek torokfájásra

betegséggyógyteagyógyulásmeznáthatöröktorokfájástorokgyulladás
0

Írta:

A torokfájás az egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb tünet, amivel télen szinte mindenki találkozik. Ha már fáj a torkod, megelőzni nem tudod, de még így sokat tehetsz azért, hogy minél előbb megszabadulj a fájdalomtól.

Gargalizálj mezei zsurlóval

A mezei zsurló teáját elsősorban nem fogyasztásra ajánlják torokfájás esetén, hanem gargalizálásra. Egy púpozott teáskanál szárított mezi zsurlót forráz le egy csésze forró vízzel, hagyd kicsit hűlni, majd öblítsd át vele a torkodat és a szájüregedet is. Hidd el, a hatását szinte azonnal érezni fogod.

Méz, méz, méz

Talán az egyik legismertebb házi gyógymód a méz. A legjobb, ha a torokkaparós időszakban rendszeresítesz napi egy-két evőkanál mézet. Forró teába ne tedd, mert akkor nem lesz hatásos. Nem csak a torokfájást csökkenti, de antibakteriális hatása is ismert, és köhögés ellen is kiváló csodaszer.

Kakukkfűtea

A kakukkfű szintén jó szolgálatot tehet torokfájás és köhögés ügyben. Aktiválja a hörgőket és pusztítja a bacikat. Legyen ez a kedvenc italod, ha kínoz a torokfájás, hogy minél hamarabb búcsút inthess a kellemetlen és fájdalmas tüneteknek.

53406062 - indoor picture of diseased woman with cup of tea

Csendterápia

Ha fáj a torkod, nem úszhatod meg csendterápia nélkül. És bár egy torokfájás igen jelentéktelen tünetnek tűnik, ha túlerőltetted a hangszálaidat, komolyabb bajokkal is számolhatsz. Kommunikálj suttogva és keveset, de a hosszú traccspartikat mindenképpen mondd le. Ha viszont a munkád miatt nem teheted meg, hogy nem beszélsz egy pár napig, inkább írasd ki magad betegszabadságra. 

Tengeri sóoldat

A tengeri sóoldat nem csak orrdugulás ellen hatásos, de torokfertőtlenítésre is kiváló. Nagyon egyszerűen otthon is elkészítheted az oldatot: egy pohár langyos vízhez adj fél teáskanál tengeri sót, majd keverd el. Ha naponta többször gargalizálsz vele, hatékonyan fertőtleníted a torkodat, és így a fájdalomtól is sokkal hamarabb elbúcsúzhatsz.

Kortyolgass zsályateát

A kakukkfű mellett a zsálya teája is kiváló, ha felső légúti panaszoktól szenvedsz. Főzz le egy adagot, és kortyolgasd el napközben, hiszen gyulladáscsökkentő vegyületeinek hála enyhíti a torokgyulladás okozta panaszokat, és még a leheletet is frissíti.

Igyál forró italokat, egyél meleg ételeket

Ha ezekben a napokban ásványvíz helyett folyamatosan forró teákat, szendvics helyett pedig leveseket, főtt ételeket fogyasztasz, jelentősen lerövidítheted a gyógyulási folyamatot. Ezzel egyrészt ugyanis felmelegíted a torkot, ami a kórokozóknak már nem lesz olyan ideális, másrészt pedig enyhülni fog a nyálkahártya gyulladása is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X