Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne fájjon az evés! – Emésztést könnyítő teák

Ne fájjon az evés! – Emésztést könnyítő teák

emésztésemésztési problémaétkezésgyógyteahasfájáskarácsonykarácsonyi menüpuffadástea
0

Írta:

Előre rettegsz a karácsonyi vendégjárástól, mert a sok étel, ital és a kevés mozgás miatt borítékolhatóak az emésztési problémákból adódód tünetek?

Ha a családi összejövetelek nálad is egyenlőek a haspuffadással, székrekedéssel vagy éppen a hasmenéssel, szerezz be az alábbi teákból legalább egyet, és kortyolgasd szorgalmasan, hogy ez a karácsony most végre ne a kellemetlenségekről szóljon.

Borsmenta

A mentalevél emésztésjavító hatását már az ókorban is ismerték. Kiváló gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de csökkenti a hányingert is. Jó szélhajtó és görcsoldó hatása miatt az egyik legkedveltebb tea az emésztési problémákkal küzdők körében. A legjobb, ha most azonnal beszerzel egy dobozzal belőle.

Gyömbér

A gyömbért szárítva leginkább fűszerként használják, de teaként fogyasztva is számíthatsz jótékony hatásaira. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére, sőt még az étvágyat is javítja. Főzz le egy adagot, és a kiadós ebédek után fogyassz el néhány csészével belőle. De a gyömbéres süti sem egy elvetendő ötlet.

Citromfű

Amellett, hogy az influenzaszezonban vírusölő hatása miatt is érdemes beszerezni citromfű teát, a kellemes aromájú és valóban a citromra emlékeztető növény gyógyír emésztési problémákra is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger és puffadás esetén is hatásos. Tegyél el belőle a stresszesebb napokra is, hiszen nyugtató hatású, és a depresszió oldásában is szerepe van.

Two glass cups of tea - studio, Image: 90029039, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Édeskömény

Az édeskömény terméséből igazi gyomorerősítő teát nyerhetünk. Az ókorban nem csak ismerték, de gyógyhatásai miatt termesztették is ezt a fűszer- és zöldségfélét. Görcsoldó hatása nem csak az emésztőrendszer fájdalmait enyhíti, hanem a menstruációs görcsöket is, valamint elősegíti a bélgázok távozását is.

Ezerjófű

Az ezerjófű nevében minden benne van: kis túlzással ezer -féle bajt lehet vele orvosolni. Mégis leginkább székrekedés ellen ajánlják, hiszen emésztést és epeműködést serkentő hatása ismert. Emellett hatékony étvágyfokozó és enyhíti a kellemetlen puffadást is. De ajánlott a máj különböző megbetegedései ellen is rendszeresen inni teáját, valamint remek vértisztító.

Kamilla

Nem véletlen, hogy a kamilla az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyógynövény. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt ismerjük, de emellett rengeteg más bajra ajánlott rendszeres alkalmazása. Érdemes rendszeresen fogyasztani, teát főzni belőle, hiszen a gyomorpanaszokat, rosszullétet, hányingert, de még a bélgyulladást is képes kezelni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X