Főoldal > wellness > Mítoszok és tények a megfázásról

Mítoszok és tények a megfázásról

betegségegészséggyógyuláshidegmegfázásnátha
0 0

Írta:

Megfáztál? Vajon mi lehet az oka?

Vizes hajjal garantált a megfázás

A régi hiedelem, miszerint a nem megfelelően megszárított haj garantált megfázást von maga után a legfrissebb kutatások szerint nem igaz. Hogy lehet, hogy mégis megfázunk? „Úgy lesz valaki beteg, hogy belélegzi a levegőben lévő mintegy 200 vírus egyikét, az immunrendszere pedig nem képes megbirkózni ezzel.” – adta meg a választ Dr. James Nicolai. Megfázást okozó vírusokkal tele van a levegő, hiszen nagyon könnyen terjednek, elég, ha valaki tüsszent, köhög vagy kifújja az orrát, és ha rosszkor vagy rossz helyen (valamint gyenge az immunrendszered), mindegy, hogy vizes-e a hajad vagy sem, valószínűleg lebetegszel.

Eukaliptusszal a bedugult orr ellen

Talán nincs is olyan gyerek, akivel náthásan ne szagoltattak volna eukaliptuszos rudat, vagy ne kenegették volna a hátát, mellkasát eukaliptusz kivonatot tartalmazó krémmel. A népi bölcsességek nem véletlenül maradnak fenn oly sokáig, hiszen hatásuk kiállja az idő próbáját. Nincs ez másként az eukaliptusszal sem: rendkívül jó gyógynövény, amelyet használhatunk illóolaj vagy krém formájában, és valóban segít a bedugult légutak kitisztításában.

Az antibiotikum minden megfázásra orvosság

Igen elterjedt gyakorlat a háziorvosok körében, hogy egy egyszerű megfázás esetén is antibiotikumot írnak fel a páciensnek, holott nem is biztos, hogy a komoly gyógyszeres kezelés indokolt. „Az antibiotikumok nem hatásosak a vírusokkal szemben.  Indokolatlan esetben olyan mellékhatásokat is okozhatnak, mint a gombás fertőzések, gyomorbántalmak, valamint gyógyszer-rezisztens bakteriális fertőzések.” – mondta Dr. Nicolai. Megfázás esetén tehát győződj meg róla, hogy bakteriális vagy vírusos megbetegedéssel van-e dolgod, és azután kérd ki egy szakember véleményét, hogy valóban szükség van-e az antibiotikumos kezelésre.

beteg2.jpg ()

A megfázás hossza cinkkel a felére csökkenthető

Talán sokan nem hallottak erről a mítoszról, amely szerencsére igaz. Ha már a betegség első tüneteit követően elkezdesz cinket szedni – vagy cinkben gazdag élelmiszereket fogyasztani -, akár 40%-kal is lecsökkentheted a megfázás elhúzódását, valamint a tüneteket is csillapíthatod. Ha nem szereted az étrendkiegészítőket, akkor egyél sok húst, hüvelyest, spenótot, teljes kiőrlésű gabonát, valamint tejtermékeket, mert ezek mind gazdag cinkforrások.

A megfázás elleni legjobb védekezés a kézmosás

A szappannal való kézmosás nagyon hatásos, hiszen így lekerülnek a kézről azok a baktériumok, amelyek máskülönben nagyon könnyen szétszóródnának. A legfontosabb dolgod hazaérkezés után a kézmosás legyen, mivel az utcán rengeteg korlátot, kilincset érintesz meg, a kézfogásokról nem is beszélve – főleg, ha ez olyasvalakivel történik, aki már beteg, és esetleg percekkel korábban a tenyerébe tüsszentett. A kézmosás mellett a szárításra is ügyelni kell, ugyanis a nedves kezek még nem száz százalékban baktériummentesek.


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
2 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
23 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.