Főoldal > EGÉSZSÉG > Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

agyágyneműalvásegészségenergiapihenés
0

Írta:

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.

 

Bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik naponta nem tudnak legalább 5 órát mélyen és pihentetően aludni, azok rövid távon depressziót, és más testi-lelki zavarokat élhetnek meg. Az állandó alváshiány akár még halált is okozhat szélsőséges esetekben. Ahhoz azonban, hogy jól aludjunk az kell, hogy megfelelő legyen az ágyunk és ágyneműnk.

Mindenki máshogy szeret aludni. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ne kőkemény deszkákra hajtsa le a fejét, de vannak olyanok is, mint a mesebeli királylány, aki még egy szem babocskát is megérzett több tucat paplan alatt. Számukra a pihe-puha matrac és paplanok jelentik a nyugtató alvást. Mivel ilyen sok félék vagyunk, ezért oda kell figyelnünk, hogy az ágy és az ágynemű kiválasztásakor jó döntést hozzunk. Hiszen ez nem egy kis befektetés és ha jól döntünk, akkor akár jó pár évig is szolgálhat minket az általunk választott darab.

alvas2.jpg ()

Én pont a tavasszal cseréltem le az ágyamat. Hetekig jártuk az üzleteket, hogy megtaláljuk a megfelelő ágykeretet, matracot és a bele illő ágyneműt is. Hiszen nem csak az árak szabtak határt számunkra a választás során, de figyelembe kellett azt is venni, hogy mi az, ami a szoba hangulatába illik. A színek, a formák össze kell, hogy illeszkedjenek. Hiszen nem vehetünk egy fekete ágyat, ha minden más barna színben pompázik a szobában.

A matrac kiválasztása pedig egy külön művészet. Nem csak nézni kell ugyanis, hanem ki is próbálni. Vajon elég kényelmes? Jó érzés rajta feküdni? Elég kemény vagy puha? Hány évig tud majd szolgálni minket? Ezeket a kérdéseket mind érdemes feltenni, és nem csak magunknak, hanem a szakembereknek is. Hiszen gyorsan kiderülhet, hogy egy drágább, de jóval jobb minőségű termékkel sokkal jobban járunk, mint a korábban kinézett olcsóbbal, ami talán fele annyi ideig sem fogja bírni a gyűrődést alattunk.

De, hogy tényleg meg tudjuk védeni jó néhány évig az új matracot, szükség van arra, hogy beszerezzünk egy matrac védőt is. Ez télen lehet egy elektromos melegítővel ellátott darab, nyáron pedig egy könnyű anyagból készült. Ezeknek a védőknek a nagy előnye, hogy nem csak a véletlenül kiöntött reggeli kávétól védi meg a matracot, de minden kellemetlen, nehezen kiszedhető szennyeződéstől is.

Végül ne felejtsük el azt sem, hogy az ágyban még szükségünk lesz megfelelő párnákra és takaróra is. Ha érzékeny a nyakunk a túl sok ülő munkától vagy más egészségügyi problémával küzdünk, akkor érdemes beruházni egy jádeköves, vagy tönköllyel töltött párnába. Ezeknek a pozitív hatása orvosilag is elismert. De, ha csak egyszerű álmatlanságtól szenvedünk, akkor vegyünk egy kis levendula vagy citromfűolajat, csepegtessük lefekvés előtt a párnánkra és egész biztos, hogy édes álmokra számíthatunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X