Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket nem tudtad a savanyú káposztáról

Ezeket nem tudtad a savanyú káposztáról

emésztéskáposztareceptsavanyú káposztatélvitamin
0

Írta:

Igazi vitaminbomba, és még az emésztésed is javítja – ez a savanyú káposzta!

Szent növény

A savanyú káposzta fehér fejeskáposztából készül, melyet már az ókori görögök és a rómaiak is ismertek és termesztettek. Az egyiptomi népek különféle betegségek gyógyítására használták, emiatt szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek a káposztát nemesítették, így többféle változata jelent meg. Itthon a 15. századtól termesztik.

Valódi vitaminbomba

„A savanyú káposzta rendkívül magas C-vitamin tartalma a közhiedelemmel ellentétben valójában alacsony, alig 16 mg/100 g” – mondja Tihanyi András dietetikus. A magas C-vitamin tartalomra vonatkozó tévhit az alapján indulhatott el, hogy akárcsak a szegényes C-vitamin forrást jelentő télre eltett alma és burgonya e vitamin fő forrása lehetett évszázadokon át Európában ősztől tavaszig. Amíg nem volt fagyasztó és nem lehetett déli gyümölcsöket, vagy olcsón több száz milligrammos kiszerelésű C-vitamint vásárolni, addig ez a minimális vitamintartalom is különbséget jelenthetett egészség és betegség között.

Ettől függetlenül a savanyú káposzta viszonylag gazdag B1-, E-, K-vitaminokban, kalciumban, folsavban és béta-karotinban. A savanyú káposzta kedvező élettani tulajdonsága, hogy erjedése során hasznos, savtermelő baktériumok szaporodnak el benne, melyek jó hatással bírnak az emésztésre, a bélflórára, így megakadályozzák a káros mikrobák elterjedését.  A savanyú káposzta továbbá hatékonyan szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterint és energiatartalma nagyon alacsony: 100 gramm csupán 20 kilokalóriát tartalmaz.

Készítsd el házilag!

Vásárolj a piacon egy nagyobb fej, fehér fajtájú édes káposztát, hisz ezt lehet a legjobban savanyítani. Darabold fel a káposztát, gyaluld le, majd sózd meg, és tegyél rá őrölt borsot, de inkább kevesebbet, hogy ne legyen erős az íze. Hagyd állni fél óráig, amíg levet nem ereszt, közben piríts meg két szelet kenyeret. A káposztát helyezd nagy üvegbe, nyomkodd meg, és annyi levet önts rá, hogy ellepje. A tetejére tedd rá a pirított kenyérszeleteket, fedd le fóliával, és langyos helyen 3-5 napig pihentesd.

Saláta lilahagymával

Hozzávalók: 25 deka savanyú káposzta, 1 fej lilahagyma, fél deci olívaolaj, fél deci citromlé, őrölt fehér bors és só.

A savanyú káposztát vágd apróra, a lilahagymát szeleteld fel kis kockákra. Az olajat, a citromlét, a sót és a borsot alaposan keverd össze, majd tedd hozzá a lilahagymát és a savanyított káposztát. Addig kavard az összetevőket, amíg minden egyes káposzta olajos nem lesz. Fogyaszthatod önálló ételként, vagy kiegészítőként bármilyen ételhez.

profimedia-0010368863.jpg ()

Orosz csirkeleves

A recepthez szükséges: 1 kisebb zacskó csirkeaprólék, 25 deka vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cékla, 10 deka savanyú káposzta, 1 közepes burgonya, 1 deci tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld és ízlés szerint só, törött fekete bors.

A csirkeaprólékot tisztítás után darabold fel, majd 1,5 liter sós vízben főzd félpuhára. Közben a zöldségféléket tisztítsd meg, vágd apró darabokra, a burgonyát és a vöröshagymát hámozás után vagdald kis kockákra. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) tedd hozzá, és főzd tovább. Ha a hozzávalók megpuhultak, dobd bele az apróra metélt savanyú káposztát. 5 perc forralás után ízesítsd a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, majd öntsd hozzá a tejfölt, végül forrald jól össze az egészet.

Elzászi savanyú káposzta

A recept hozzávalói: 1 kiló savanyú káposzta, 15 deka füstölt szalonna, 50 deka sertéslapocka, 25 deka főzőkolbász, 1 borjúláb, 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3 babérlevél, 4 szegfűszeg, 2 deci fehérbor, só, illetve fekete bors.

Egy nagyobb lábosban főzd meg a borjúlábat, és add hozzá a hagymákat, a fűszereket. Közben mosd át a káposztát, a szalonnát kockázd apró darabokra, és tedd fel főni a lapockával együtt. Szórd bele a petrezselyemgyökeret, öntsd hozzá a bort, és amikor már majdnem minden puhára főtt, tedd hozzá a főzőkolbászt is. Tálalás során a húsokat szeleteld fel, és kínáld a káposztával.

Olaszos káposzta

Párolj meg 20 deka savanyú káposztát 1,5 deci zöldségleves lében, és dobj rá 1 szál kakukkfüvet. Egy kis fej, apróra vágott hagymát párolj át kevés olajon, majd keverj hozzá 10 deka darált marhahúst, és süsd addig, amíg aranybarnára pirul. Adj hozzá 1 felkockázott paradicsomot, majd fedő alatt főzd lassú tűzön. Közben 10 deka gnocchit enyhén sós vízben főzz ki, tedd a hús tetejére, és szervírozd a savanyú káposztával.

Édesen is elkészítheted

Keverj össze 2 teáskanál olajat egy kevés mézeskalács fűszerrel, és adjál hozzá 4 evőkanál almaecetet. Tegyél bele 15 deka savanyított káposztát, 3 szem aszalt gyümölcsöt, 1 apróra vágott mandarint és 10 deka magozott meggyet. Öntsd rá a mézeskalácsos fűszeres öntetet, hagyd állni pár percig, és fogyaszd jó étvággyal.

Savanyú káposzta almával

A recept hozzávalói: 50 deka savanyú káposzta, 2 darab édes alma, 2 darab zöld alma, 5 deka tökmag és fél deci olívaolaj.

Az almákat felezd meg, vedd ki magházukat, és húsukat héjastul vágd cikkekre. A tökmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, majd törd durvára. A káposztát, az almát és a tökmagot keverd alaposan össze egy tálban, majd locsold meg olajjal. Takard le fóliával 30 percre, majd tedd a hűtőbe.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X