Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 jótékony hatás, amit eddig nem tudtál a tormáról

6 jótékony hatás, amit eddig nem tudtál a tormáról

egészségfűszergyógynövénynövényrosttorma
0

Írta:

Kezdd el használni azt a természetes immunerősítőt, amit úgy hívnak, hogy torma! Igen, semmi rendkívüli nincs benne, biztos, hogy ismered. De tudsz is róla mindent? A tormának az egészségre gyakorolt hatása már az ősidők óta ismert, elárulunk ebből néhányat.

1. Az életerő jelképe

A Volga és a Don környékéről származik, ahol még ma is az életerő jelképe. Vadon is előfordul, de jellemzően a kertek állandó lakója, köszönhető ez annak, hogy gyorsan el tud szaporodni. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában.

2. C-vitamin forrás

Nem is hinnéd, de élen áll a C-vitamint tartalmazó élelmiszerek listáján, mivel 100 gramm torma, 100 mg C-vitamint rejt magában. Ezáltal védelmet nyújt a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, és nagy szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a méregtelenítésben. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, glükózt és illóolajokat.

3. Baktérium-és vírusölő

Kutatások már azt is bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatású, melynek ereje legalább félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A betegségek megelőzésben és gyógyításban is jelentős szerepe van. Erősíti az immunrendszert, és fertőtlenítő hatása is van.

40677611 - grated horseradish root on kitchen table

4. Torokgyógyító

Nagy szerepe van a légutak tisztulásánál is a tormának, segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén is. Emellett csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatása van. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések kezelésére is gyógyír lehet.

5. Gyomorbarát

Magas rosttartalma segít abban is, hogy a bélcsatornáid kitisztuljanak, és képes megszüntetni az esetleges székrekedést is. Bevetheted étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén, de idegnyugtatóként is jól alkalmazható.

6. Köret is lehet

Ideje elfelejteni a boltban kapható tubusos tormát, mert nem csak ebben a formában kapható. A torma kiváló köret is lehet, ecetesen, vagy mártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. Jól illik a marhahúshoz, a sertéshez, de a halas fogásokat is ízesítheted vele.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X