Főoldal > wellness > Téged is fenyeget a II-es típusú cukorbetegség? Tudd meg!

Téged is fenyeget a II-es típusú cukorbetegség? Tudd meg!

betegségcukorcukorbetegségdiabéteszelhízásgyógyszerinzulin
0 0

Írta:

Képzeld el azt a szituációt, hogy csupán egy rutinvizsgálatra mész el, az orvosod pedig azt mondja, II-es típusú cukorbetegséged van. Bizonyára elkezd érdekelni, mi lehetett a kiváltó ok. De persze nem kell, hogy valóban beteg legyél, a II-es típusú diabéteszre jobb felkészülni. A felkészültség egyik pontja a tájékozottság, tudd, hogy mitől lehetsz nagyobb veszélyben.

1. Genetika és gyerekkor

A II-es típusú cukorbetegséget illetően vannak egyrészt genetikai okok, melyek fokozzák a betegség kockázatát (pl. cukorbeteg a családban, felmenőid között), de befolyásolja az is, hogy milyen környezeti hatások értek gyerekkorodban (étkezési és sportolási szokások stb.)

2. Túlsúly

Az összefüggéseket nem lehet semmibe venni, minél nagyobb a túlsúlyod, különösen a has környéki, annál nagyobb az esélyed arra, hogy a tested ellenállóvá válik az inzulinra, te pedig cukorbeteg leszel.

3. Sok ücsörgés

A hosszú ideig való ücsörgés növeli a diabétesz kockázatát, mert nem használod az izmaidat. Minél tovább üldögélsz egy helyben, annál inkább növeled a betegség esélyét. Ha nem ülsz, használod az izmaidat. Ha ülő munkát is végzel, félóránként, óránként állj fel és mozogj egy keveset.

4. Életkor

45 év felett a II-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen megnő. Itt az ideje, hogy kicsit visszavegyél a sütik fogyasztásából és elkezdj rendszeresen mozogni, ha eddig nem tetted volna. Sajnos a mozgásszegény életmód növeli a betegségi kialakulásának kockázatát.

5. Terhességi cukorbetegség

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség olyan, akár egy korai figyelmeztetés: megvan a genetikai esélye a cukorbetegségnek, oda kell figyelned arra, mit eszel és hogyan élsz, különben előbb-utóbb cukorbeteg leszel.

45828934 - glucose meter with medical stethoscope, fruits and dumbbells for using in fitness, concept of diabetes, healthy lifestyles and nutrition

6. Nagy babának adsz életet

Ha a kisbabád 4 kilogrammnál nagyobb súllyal születik, oda kell figyelned magadra, mert nagy az esélye a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

7. Túlsúlyos emberek vesznek körül

A körülöttünk élők szokásait nem nehéz átvennünk, sajnos a rossz szokásokat sem. Ha olyan emberek vannak a családodban, munkahelyeden, baráti körödben, akik egészségtelen életmódot folytatnak, téged is nagyobb eséllyel érinthet a II-es típusú cukorbetegség, ha nem figyelsz oda magadra.

8.  Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-stimuláló hormon magas szintje és/vagy elleni antitestek nagyon gyakran megtalálhatók a II-es típusú diabéteszben szenvedők vérében. Sőt, a gluténintolerancia szintén gyakran előfordul, érdemes ezeket az adatokat neked és az orvosodnak is intő jelnek tekinteni.

9. Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A betegség nyilvánvalóan elsődlegesen a petefészket és a bőrt érinti, de fontos, hogy a II-es típusú cukorbetegséggel is állították már párhuzamba. A két probléma (II-es típusú diabétesz és PCOS) kezelése pedig nagyon hasonló: egészségesebb életmód.

10. Stroke

Ha volt már stroke-od, a II-es típusú cukorbetegség kockázata nálad sokkal jelentősebben fennáll, ha eddig nem tetted, itt az ideje, hogy jobban odafigyelj magadra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.