Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért sóvárogsz őrülten a menzesz előtt?

Miért sóvárogsz őrülten a menzesz előtt?

egészségélelemétkezésétvágyhormonhormonháztartásmenstruációmenzeszsóvárgás
0

Írta:

Csupán 30 perce ebédeltél, mégis csak egy szelet csokira tudsz gondolni? 10 perc és már valami sósra

Csupán 30 perce ebédeltél, mégis csak egy szelet csokira tudsz gondolni? 10 perc és már valami sósra és ropogósra vágysz? Újabb 10 perc és a jégkrém a legjobb gondolatnak tűnik? Ekkor jössz rá, hogy jövő héten menstruálni fogsz. Ilyenkor a hormonszinted megemelkedik, főleg a kortizol és szerotonin. Ennek a két hormonnak a hatására érezhetsz sóvárgást.

Ezeket hagyd ki!

A szakértő szerint jó, ha elkerülöd a feldolgozott tápanyagokat, így a vércukorszinted könnyebben tarthatod szinten. Ez sajnos azt jelenti, hogy nincs keksz és chipsz, hanem helyette inkább teljes kiőrlésű gabona és keményítő tartalmú zöldségek javasoltak: burgonya, kukorica, bab, lencse, borsó, sütőtök. Néhány szem sült édesburgonyával, mézes sült csicseriborsóval jól kezelheted a sóvárgást.

Ezt edd reggelire!

Egyél 20 gramm fehérjét reggelire! Tanulmányok bizonyítják, hogy a fehérjében gazdag reggeli segíti a vércukorszint szintentartását a nap folyamán. Ha a vércukorszinted nem ingadozik, nem leszel hirtelen éhes, nem fogsz minden felzabálni, ami csak eléd kerül.

menzesz2.jpg ()

Az éhség az ellenséged!

A legjobb, ha megelőzöd az éhséget, ugyanis ha eléred a farkaséhség szintjét, nem fogod tudni abbahagyni az evést. Egyél 3 óránként valamit, így sakkban tarthatod az éhséged!

Koffein és alkohol

Ha ebben az időszakban több koffeint iszol, ingerültebb és feszültebb leszel, mint szoktál. Azt azonban tudjuk, hogy ha kevesebbet, akkor is hasonló a hatás. A szakértők szerint az lehet jó megoldás, ha egy picivel kisebb bögréből iszod a kávéd a megszokottnál. Így nem lesz drasztikus a különbség, mégis elkerülheted a feszültség érzését. Az alkohol hasonló tünetek okoz: nem tudsz aludni tőle, ezért reggel fáradt és ingerlékeny leszel. A legjobb, ha ebben az időszakban lemondasz az esti borozgatásról.

Hogyan kerüld a felfúvódást?

A menstruációt megelőző időszakban előfordulhat, hogy olyan gondolatok jutnak eszedbe, hogy: „Biztos, hogy hízok, teljesen mindegy, mit csinálok.” De az edzés segít leküzdeni a menzesz előtti felfúvódást, szóval próbáld meg nem elhagyni. Egy nagy séta, úszás vagy jóga is megfelelő, ha a nagyon ugrálós gyakorlatokhoz nincs erőd. Kerüld a nagyon zsíros, cukros és szénhidrátban gazdag ételeket, mert ezek további felfúvódást okoznak!

Mondhatod: „A francba, ez csak egyetlen hét!” és megadod magadnak, amit csak szeretnél. De a diétád betartása fontos, és jó kedvre derít hosszútávon, elégedettséggel tölt el. Mindenből, amit csak megkívánsz, létezik olyan változat, amit otthon el tudsz készíteni magadnak, de extra cukor hozzáadása nélkül. Próbálj otthon készíteni jégkrémet, kekszet, süteményeket. Hidd el, jobban fogod érezni magad bűntudat nélkül.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X