Főoldal > EGÉSZSÉG > Javítsd emésztésed árpagyönggyel

Javítsd emésztésed árpagyönggyel

árpaárpagyöngyegészségemésztésgabonagersli
0

Írta:

Az egyik legősibb gabona az árpa, amit már a sumérok, az egyiptomiak és később a rómaiak is fogyasztottak. Az árpagyöngy – ismertebb nevén a gersli – segít, hogy egészségesebb és, ha szükséges vékonyabb is legyél.

Régen úgy tartották, hogy az árpagyöngy a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga. Mára azonban ideje változtatni, fontos, hogy mindenki megismerje, hogy ne csak a sóletben és a töltött káposztában forduljon elő ez a gabonafajta, amely jótékonyan hat a vércukorszintre, és magas rosttartalmának köszönhetően segíti a szervezet salaktalanításában.

Lassan felszívódó szénhidrát

A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz. A megszokott köretekhez – krumpli, rizs – képest kedvezőbb a glikémiás indexe a gerslinek. Mivel lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, a szervezet fokozatosan bontja le, vagyis hosszú időn át tartó teltségérzetet ad. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatása is van.

50089167 - warm salad from barley,broccoli and fried chicken on rustic background.

Salaktalanít és méregtelenít

Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, kellő folyadékfogyasztás mellett gyorsítja a vastagbélben lerakódott salakanyagok távozását, megkönnyítve ezáltal a tápanyagok felszívódását. Nagy mértékben gyorsítja az anyagcserét is. Könnyen emészthető, lazítja a székletet és erősen vízhajtó, valamint csökkenti az emésztőrendszerben kialakult esetleges gyulladásokat. Antioxidánsként is működik, erősíti a szívet és a májat is.

Változatos felhasználás

Az árpagyöngy ma már a negyedik legnagyobb mennyiségben termelt gabonaféle a világon, ennek oka, hogy sokféleképpen lehet felhasználni: főzelékek gazdagítására, levesbetétnek, fasírtalapanyagnak, salátának vagy köretnek is kiváló, de édesség is készíthető belőle. Felhasználása előtt érdemes az árpagyöngyöt körülbelül két órán át áztatni, a főzési idő még így is nagyjából kétszer annyi lesz, mint a rizs esetében, viszont szinte lehetetlen szétfőzni, ezáltal elronthatatlan lesz. Nem drága és még finom is. Nem gluténmentes, így lisztérzékenyek nem ehetik, ám rajtuk kívül szinte bárki fogyaszthatja az árpagyöngyöt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X