Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunerősítésre fel, csak természetesen!

Immunerősítésre fel, csak természetesen!

egészségimmunerősítésimmunrendszervitamin
0

Írta:

Ne hagyd, hogy az immunrendszered “összeessen”, segíts inkább neki, hogy egész télen tökéletesen működhessen!

1. Nyomasd a rostokat

Mivel a rostok emészthetetlen ballasztanyagot képeznek, így segítenek a székrekedés elkerülésében, ráadásul táplálékai a vastagbélben található hasznos baktériumoknak, így ezek hatékonyabban tudják védelmezni a szervezetünket a különböző kórokozóktól. Ha eddig rostszegényen táplálkoztál, változtass rajta, hogy elkerüld a puffadást és a hasfájást. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett a legjobb, ha otthon, teljes kiőrlésű liszttel, gabona- és zabpehellyel, mézzel, aszalt gyümölccsel készített sütit sütsz, így még a fölösleges cukortartalmat is elkerülheted.

2. Vitaminban gazdagon

– Minél több omega- 3 zsírsavat

Hatékony szív- és érrendszervédő, valamint kiváló immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő hatású is. Mivel legnagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban fordul elő, így ezek fogyasztása kifejezetten ajánlott. Aki szűkebb büdzséből gazdálkodik, annak a szardíniát ajánljuk, mely az omega-3 mellett fehérjében, vasban és cinkben is gazdag, ráadásul viszonylag olcsó, akár konzerv formájában is fogyasztható. Szintén jótékony hatású a lenmag is, melyet legjobb, ha összetörve eszel, mert így a magban található fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatsz. 

– Védd magad E-vitaminnal

Amellett, hogy híres szívvédő és segít megelőzni az érelmeszesedést, gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre és az immunrendszer működését is támogatja. Sajnos csak rövid ideig raktározódik a szervezetben, ezért a legjobb, ha C-vitamint és szelént tartalmazó ételekkel együtt fogyasztod, hogy jobban hasznosuljon. Fő E-vitamin forrásunk a tojás, a máj, a mogyoró, a mandula, a búzacsíra és a különböző növényi olajok.

– Kell az A-vitamin is

Előanyaga a béta-karotin, melyet sárgarépában és a sütőtökben is megtalálsz, ösztönzi az immunrendszert, védi a bőrt és a nyálkahártyát, ami segít megakadályozni a kórokozók szervezetbe jutását. Edd nyersen vagy köretként!

kiwi2.jpg ()

– C-vitamin nélkül egy tapodtat se

Segíti a fehérvérsejtek küzdelmét a kórokozókkal szemben, ezért jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. Rengeteg élelmiszerünkben,  a zöldpaprikától, a savanyú káposztától kezdve a ribizlin vagy csipkebogyón át sok mindenben megtalálható, ráadásul a legjobban akkor hasznosul, ha természetes formában veszed magadhoz. (Ha például két-három kivit megeszel egy nap, akkor már fedezted is a napi C-vitamin szükségleted, de a homoktövisben is tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban.)

3. Sok szelént is cinket

Mivel igen erős az antioxidáns hatása ennek a két nyomelemnek, így kiváló immunerősítők. A cinket megtalálhatod egyebek mellett a szárnyasok húsában és a tejtermékekben, míg szelénben gazdag a paradicsom, a cékla vagy a brokkoli, melyeket nyersen is bátran fogyaszthatsz.

4. Flavonoid, az egészségőr

Ugyan a zöldségek és a gyümölcsök színét adják, de a jó immunrendszer működéshez elengedhetetlenek, egyél ezért minél többféle színű ételt, a pirostól a feketéig az egészséged megőrzéséért.

5. Erősíts probiotikummal

Ezek a bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását, ezért influenzaszezonban emeld meg a joghurt, kefir, savanyú káposzta bevitelt, hogy növeld szervezeted ellenálló-képességét.

6. Hagy jöjjön a csípős is

Mivel serkenti az emésztést azzal, hogy fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, így az étel is hamarabb bomlik le, mint nélküle. Influenza idején az erős paprika csípőssége az orrdugulás megszüntetésében is segít, a gyömbér és a fokhagyma kiváló vírusölő és köhögéscsillapító, míg a torma erős fertőtlenítő hatású, arcüreggyulladásra is nagyszerű.     

7. Igyál minél többet

A bevitt folyadék segíti az anyagcseretermékek, kórokozók mielőbbi kiürülését a szervezetből, ezért nagyon fontos, hogy ne csak nyáron figyeljünk oda testünk hidratálására. A nőknek télen is naponta 1- 1,5, míg a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékra van szükségük, melybe nemcsak az elfogyasztott italok mennyisége, hanem az élelmiszerek folyadéktartalma is beleszámít. Ilyentájt már egy-egy finom, meleg tea, mint a magas C-vitamin tatalmú csipkebogyó is jó választás lehet. Ha emellett döntesz, akkor jársz a legjobban, ha csipkebogyóhúsból készíted. Egy púpozott teáskanál bogyót este áztass be 3 deci hideg vízbe és reggel már ihatod is, csak sose forrón, hogy megőrizze a C-vitamin tartalmát!

8. Mozogj eleget

Fontos egészségmegőrző hatása van a rendszeres, legalább heti háromszor, 20-30 percen át végzett mozgásnak is. Ráadásul, ha ezt a szabadban teszed, nemcsak immunrendszered  erősíted, de a kedélyállapotodat is javítod!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X