Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunerősítés mesterfokon – Tuti tippek

Immunerősítés mesterfokon – Tuti tippek

antioxidánsbetegségegészséggyógyulásimmunrendszervitamin
0

Írta:

Az téli időszakban mindenki jobban odafigyel az egészségére, több teát iszik, vagy elkezd valamilyen étrend-kiegészítőt szedni. Az erős immunrendszer azonban több tényező függvénye. Eláruljuk, mikre kell mindenképpen odafigyelned, hogy megvéd a szervezeted a különböző vírusoktól és baktériumoktól.

 

Kerüld a stresszt!

Közhely, hogy a stressz napjaink betegsége, de mégis nagy igazság van benne. A stressz az immunrendszer legnagyobb ellensége is. Ilyenkor ugyanis több kortizolt termel a szervezet, az immunsejtek normális működését teljesen megzavarva. Nem véletlen, hogy nagy munkahelyi hajtásban, vizsgaidőszakban vagy magánéleti gondok esetén sokkal hamarabb elkapjuk a különböző betegségeket. Ne csak a testedre, a lelkiállapotodra is fokozottan figyelj oda! Fárasztó, feszült helyzetekben alkalmazz lazító, meditációs technikákat, a nap végén pedig jöhet egy jógaóra is.

Aludj eleget!

Bármilyen hihetetlenül hangzik, nemcsak a túlsúly, a megbetegedések ellenszere is az alvás. Az éjszakai pihenés közben az immunrendszer arra használja többletenergiáit (a szervezet ilyenkor energiatakarékos üzemmódba kapcsol), hogy megerősítse védelmét. Már néhány napi kevés alvás drasztikusan csökkenti az immunrendszer működését. Feküdj le időben, hogy meglegyen a szervezetednek szükséges napi 7-8 óra alvás.

immun2.jpg ()

Mozogj a hideg ellenére is!

Sokan a szabadtéri mozgásformákat preferálják, érthető, hogy a hideg, szeles, esős vagy havas idő visszatartja őket a mozgástól. Pedig ilyenkor fokozottan fontos, hogy ne hagyd abba a testmozgást! Ugyanis bármilyen sport erősíti az immunrendszert, a rendszeresen edzők szervezete kimutatottan sokkal ellenállóbb. Több téli sport közül válogathatsz: síelhetsz vagy akár szánkózhatsz is, de a legérdemesebb fitnesz- vagy jógabérletet vásárolni.

Egyél vitamindús ételeket!

Tévhit, hogy csak nyáron lehet egészségesen táplálkozni. Ősszel és télen is tartsd be azt a szabályt, hogy naponta ötször eszel zöldséget vagy gyümölcsöt. Fogyassz sok salátát, céklát, zöldségköretet, sütőtököt, sárgarépát, almát és déli gyümölcsöket (narancsot, banánt), a probiotikus tejtermékekkel pedig védd a bélflórád. Ételeidbe tegyél vírusölő fokhagymát.

Fogyassz kevesebb zsírt!

Télen legtöbben a zsíros fogásokat kívánják, pedig a túlzott zsírt tartalmazó étrend nemcsak elnehezít, hanem az immunrendszer működését is gyengíti. Ha kevesebb zsírt fogyasztasz, nemcsak karcsúbb, hanem egészségesebb is leszel, mert könnyebben felveszi a szervezeted a harcot a különböző betegségekkel.

Vesd be a természetes immunerősítőket!

A szervezetedet ebben az időszakban kifejezetten fontos immunerősítőkkel támogatni. A grapefruitmag-csepp természetes antibiotikum: elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat is, mivel nem hagyja a kórokozókat táplálékhoz jutni. Nagy előnye a valódi antibiotikumokkal eszemben, hogy a jótékony bélbaktériumokat egyáltalán nem károsítja. Érdemes kasvirággal (echinaceával) párosított terméket venni, mert ez tovább növeli a szervezet ellenálló-képességét. A homoktövis vagy a propolisz magas vitamintartalma miatt szintén remek természetes immunerősítő.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X