Főoldal > EGÉSZSÉG > A tél sztárja: a cékla

A tél sztárja: a cékla

céklaegészségtáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A cékla nem csak a vashiány vagy a daganatos betegséges enyhítésére szolgál, hanem hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz. A téli időszak kedvelt eledele, mert rendszeres fogyasztása feltölti a szervezeted vitaminraktárát.

Vitaminok és vérképzés

Olyan vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, mint a C-, illetve B-vitaminok, béta-karotin, vas, réz, folsav, magnézium és a kalcium. A rubinvörös növény rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ez a tulajdonsága azonban nem annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani. A cékla csökkenti a koleszterinszintet, alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, és elűzi a fáradtságot, fokozza a szellemi képességeket is.

Egészségügyi hatásai

Rendszeres segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Naponta 250 milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla már egészségesebbé is tesz. Kiváló antioxidáns tulajdonsága van. A májra is jó hatással van, az ott található méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. Csökkenti a csontritkulás kockázatát is, mivel ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészséges fenntartásához.

31499478 - beetroot juice

Tisztító kúrához

A cékla fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, ezért csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Rendszeres fogyasztásával javulni fog a közérzeted, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszaid pedig teljesen megszűnnek. Gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél- és gyomorrák ellen.

Fogyasztási lehetőségek

Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – a levele nagyon finom salátában vagy gyógyteaként is. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek között tartjuk számon. Megihatod a levét is. A frissen készített céklalé alkalmas a különféle fertőző betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, naponta 2-3 decit fogyassz belőle. Lereszelve jól mutat salátában, szendvicsen, de vitaminpürét is készíthetsz belőle: reszelj hozzá almát, körtét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X