Főoldal > EGÉSZSÉG > A kapor 6 gyógyító titka

A kapor 6 gyógyító titka

fűszerfűszernövénygyógynövénykapor
0

Írta:

Egyszerre fűszer és gyógynövény a kapor, ismerd meg jobban!

A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, de emellett közismert gyógynövény is. Szabályozza a vérnyomást, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, és karakteres ízének köszönhetően az ez emésztést is segíti.

A kapor sokfelé őshonos. Megtalálható Dél-Oroszországban, Nyugat-Afrikában és a mediterrán térségben is, elterjedése nem véletlen, mert már 5000 évvel ezelőtt is készültek kapros fogások, illetve a kapor gyógyító erejével is megismerkedtek a különböző kultúrák. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.

1. Vitaminjaiban az erő

A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Ezek együttesen a teljes szervezet átalakításához és védekező rendszeréhez jótékonyan járul hozzá.

2. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz

A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-44, ráadásul a termése fehérjeforrás is. Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega-3 és omega-6 – és egyszeresen telített zsírsavat – olajsav – is tartalmaz. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaja nagy adagban nyugtató hatású.

3. Immunerősítő és gyomorbarát

Jelentős antimikrobiális hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás is. Gyomorerősítő szerepe is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

Dill, Image: 145785272, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Peter Bánoš - ČIF

4. Szívinfarktus ellen

Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így a kapor rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

5. Baktériumölő

Gazdag illóolajtartalmának köszönhetően – miriszticin és karvon – hatásos görcsoldó is. De a kapor baktériumölő tulajdonsága vetekszik a fokhagymával. A kaportea hányinger és csuklás ellen is alkalmazható. És még a hasfájós kisgyermeknek is bátran fogyaszthatják.

6. Vércukorszint csökkentő

A kapor vércukorszint csökkentő hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X