Főoldal > EGÉSZSÉG > Tisztítsd a szervezeted lenmaggal

Tisztítsd a szervezeted lenmaggal

bélműködésemésztéslenmagmagméregtelenítésszervezet
0

Írta:

A lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A magok királynőjeként is emlegetett kicsi, de hasznos barna magocskával kenyérféléken már találkozhattál, de a reform táplálkozás egyik kedvenc alkotóelemeként is kezd elterjedni.

Ruha vagy étel?

A lenvászonról már mindenki hallott, az alapanyag ott is ugyanez. A valódi len a lenfélék családjába tartozik, és az egyik legrégibb kultúrnövény, amelyet évezredek óta termesztenek. Elsősorban a rostjáért – amelyből a legfinomabb textíliákat, lenvásznakat tudják készíteni -, valamint az ehető magjáért, illetve az abból nyerhető olajáért foglalkoznak vele. Előnye, hogy rengeteg benne a B-komplex vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunk közé tartozik. A vegetáriánusoktól kezdve a lisztérzékenyekig, mindenki bátran fogyaszthatja.

Az apró mag nagy gyógyhatásai

Már a népi gyógyászat úgy tartotta, hogy tetőtől talpig minden gyógyít. Az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségein át a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.

49653577 - linseed oil and flax seeds

Lenmagos tisztítókúra

A lenmag – és az olaja is – nagyon jó hatással van a májra, ezáltal a bőrre is. Ugyanis, ha a máj már telítődött a méreganyagokkal, akkor tested a bőrödön keresztül próbálja meg eltávolítani a méreganyagokat, ez pedig különféle bőrproblémákban mutatkozhat meg. De szinte a teljes belsőszerv-állományt tisztítja: epe- vese- és húgyhólyagkő, illetve homok ellen is alkalmazhatod. Ha beiktatod a mindennapi táplálkozásodba – akár magként, akár teaként – akkor a székrekedésnek is búcsút mondhatsz.

Tippek a fogyasztáshoz

A magot reggel a müzlidhez, joghurtodhoz, gyümölcsödhöz is eheted, a teáját pedig igen egyszerűen elkészítheted. 2,5 dl forró vízbe tegyél másfél evőkanál lenmagot, és forrald harminc percen keresztül. Ez után hagyd hűlni fél órát, hogy jól kiázzon, majd melegítsd fel ismét, szűrd le, és már ihatod is. Egészségedre!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X