Főoldal > EGÉSZSÉG > Így küzdd le a hátfájást!

Így küzdd le a hátfájást!

edzéserősítésfitneszgyógytornahátfájásizomjógamozgástorna
0

Írta:

A hátfájás ma világszerte az egyik leggyakoribb népbetegség, és sajnos már fiatalabb korban is jelentkezhet. Okai sokfélék lehetnek, de legtöbbször a rossz testtartás és a gyenge hátizmok állnak a fájdalom hátterében.

Sokan nem veszik komolyan az első tüneteket, holott a korai kezelés vagy a súlyosabb fájdalmak megelőzése egyáltalán nem nehéz feladat. Tévhit, hogy fájós háttal nem szabad sportolni, és inkább ágyban kell pihenni, de ez inkább csak ront a problémán, hiszen az izmok tovább gyengülnek. Most olyan mozgásformákat mutatunk, amelyek erősítik a hát izomzatát, a tartásodon is javítanak, így a kellemetlen hátfájást is elfelejtheted.

Úszás

A víz 80 százalékkal csökkenti a gravitációt, így a vízben végzett mozgás kevésbé terheli meg a gerincet. Az úszás így akkor is remek sport, ha gyakran hasogat a hátad, és más mozgásformák már komoly fájdalmat jelentenek. A különböző úszásformák remekül formálják és erősítik a hát izmait, sőt a szív- és érrendszer állóképességét is növelik. Ha a vízben való tempózás nem a te stílusod, próbáld ki az aquafitneszt! A vízi torna szuperül átmozgat és még szórakoztató is.

Gyógytorna

A tartásjavító torna a leghagyományosabb mozgásforma, melyet gerincfájdalmak esetén javasolnak. Sokan csupa nyugdíjast képzelnek el, akik nehézkes törzsdöntéseket ismételgetnek, de gyógytornára rengeteg fiatal jár, sőt nagyon sok edzőterem kínálatában is szerepel. Itt is az izmok erősítésén van a hangsúly, és a legjobb, hogy otthon is könnyűszerrel végezheted az órán megtanult gyakorlatokat. A gyógytornásztól még életviteli tanácsokat is kapsz, amelyek segítségével hosszútávon is fájdalommentesen élhetsz. 

back2.jpg ()

Jóga

A hátfájást sok esetben súlyosbítja a stressz és feszültség, ezért a jógázás is sokat segíthet. A különböző pozíciók nyújtják és erősítik az izmokat, a koncentrációs gyakorlatok pedig segítenek a feszültség oldásában. A jóga bármelyik formája pozitív hatással van a testtartásra és a hátfájásra, de ha kezdő vagy, először mindenképp fordulj szakemberhez. Ő segíthet eldönteni, hogy melyik jógafajta lenne a megfelelő neked, illetve segít pontosan végrehajtani a gyakorlatokat.

EMS

A legújabb őrülettel, az elektrostimulációs fitnesszel nemcsak a fogyás és alakformálás, hanem gerincproblémák esetén is gyors eredményeket érhetsz el. A titok abban rejlik, hogy az elektromos stimulálás elhatol egészen a mélyizmokig, amelyeket különben nagyon nehéz megdolgoztatni. A hát mélyizmainak pedig nagy szerepük van a helyes testtartásban. Az EMS technológia másik nagy előnye, hogy a terhelés teljesen személyre szabható, így akár (nagy fájdalom vagy súlyos gerincbántalmak esetén) rehabilitációs célokra is alkalmas.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Íme egy 10 perces szuper jóga gyakorlatsor a hát- és derékfájdalmaid enyhítéséhez!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X