Főoldal > EGÉSZSÉG > Tuti csokihelyettesítő zöldségek

Tuti csokihelyettesítő zöldségek

csokicsokoládédiétaédességfogyásfogyókúragasztrotáplálkozászöldség
0

Írta:

Amennyiben te a nők azon táborát gyarapítod, akik alakjuk féltése, a magnéziumhiányuk vagy épp a hangulatingadozásaik miatt csak ácsingóznak a csoki után, akkor jó, ha tudod, bajodra itt a megoldás.

Nem kell többé a kínok kínját kiállnod, hogy meg tudd állni, hogy bevágj a csokiból egy egész táblával. Cukor utáni vágyad csillapíthatod ezután zöldséggel is, csak a megfelelőt kell kiválasztanod! Hogy melyek a legjobbak, most megmutatjuk.

Nem csalás, nem ámítás

Az édességet legjobban valamilyen édes étellel tudod helyettesíteni. Ezért az a legegyszerűbb, ha azokból a zöldségekből válogatsz, melyeknek kiemelkedően magas a cukortartalma. No, persze ne várd, hogy ezek édességben elérik a csokik vagy a sütik cukorszintjét, de hidd el, ha átrágod magad segítségükkel az első pár héten (mellőzve a kristálycukrot), akkor már ezek édes ízét is intenzívebben fogod érezni. Ráadásul a zöldségekben lassan felszívódó gyümölcscukor van, így nyugodtan fogyaszthatod őket, nem hizlalnak, ugyanakkor segítenek elűzni az édesség iránti vágyadat. Hogy melyek e téren a legjobbak, tőlünk most ezt is megtudhatod.

A rebarbara

Mostanában kezdik hazánkban újra felfedezni ezt az egyesek által gyümölcsnek, mások által zöldségnek tekintett fanyarkásan édes ízű növényt. A rebarbarát már kora tavasztól beszerezheted a piacokon. Jól is teszed, ha veszed, mert mivel igen magas a rosttartalma, segít megszabadulni a lerakódott salakanyagoktól. A benne található A-, B1-, B2- és C-vitaminnak köszönhetően pedig hozzájárul a zsíranyagcseréhez és az izomépítéshez is.

A rebarbarát többféleképp fogyaszthatod: felkockázva, nyersen, vagy picit megpárolva, csipetnyi fahéjjal, illetve szegfűszeggel fűszerve (így igazi zsírégető).

A sárgarépa

Ha a rebarbarával még csak most ismerkedsz, biztosak vagyunk benne, hogy a roppanós, édeskés sárgarépa nem ismeretlen számodra. Nem véletlenül a fogyókúrás étrendek egyik kedvenc alapanyaga. Magas rosttartalmának köszönhetően szinte azonnal beindítja az emésztést, segítve ezzel a lerakódott salakanyagok távozását. Kiváló vízhajtó hatása miatt pedig még a sejtek között megrekedt nyirokfolyadékot és az abban pangó mérgeket is kimossa. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban is, míg a benne található vitaminoknak a zsírok lebontásában és az anyagcsere helyreállításában van fontos szerepe.

A répát sokféleképp kipróbálhatod: rágcsálhatod nyersen (így még kitűnő fogerősítő és tiszt

ító hatása is érvényesül), vagy párolhatod, sütheted-főzheted, mindenképp ízletes csemegévé varázsolhatod.   

borso2.jpg ()

A zöldborsó

A zöldborsó segít megszüntetni az emésztési panaszokat, míg a benne található magnézium és kalcium hozzájárul a normál anyagcsere kialakításához, de segíti a zsírlebontást is. A benne található C-vitamin szintén a természetes zsíranyagcseréhez járul hozzá. Természetes édes íze miatt nem véletlenül emlegeti cukorborsóként a köznyelv. Talán emlékszel még te is, hogy gyerekkorodban, mikor szezonja volt ennek a zöldségnek, úgy tévénézés közben belefeledkezve a pucolásba, bizony a végén már több ment a szádba, mint a tálba, úgy etette magát. Nem kell most sem mást tenned, hiszen könnyű rákapni. Kapd elő tévénézéshez, olvasáshoz, a csoki, mogyoró vagy épp popcorn helyett.

A legjobb, ha nyersen, frissen fogyasztod ezeket az üde apró zöld bogyókat, de eheted ezt is vajon párolva, sülve, főve. 

A cékla

Ha még nem fedezted fel sokoldalúságát, ideje megtenned. Remek immunrendszer-erősítő, méregtelenítő hatású és rendbe hozza az anyagcserét is. Segíti a vese, valamint a máj működését és fogyasztásával könnyebben lebonthatod a hasi zsírokat is, vízhajtó hatásának köszönhetően pedig megszabadít a combon, fenéken, csípőn lerakódott fölösleges folyadéktól és narancsbőrtől is. Nem utolsó sorban természetes édes ízének köszönhetően igazi csemege! 

A céklát is rendkívül sokféleképpen fogyaszthatod: nyersen lereszelve almával vagy répával igazi édes vitaminbombát nyersz, de eheted a hagyományosan ismert savanyúság formájában is, mert így is tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X