Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért jó a kalcium a testednek?

Miért jó a kalcium a testednek?

ásványi anyagcsontcsontozategészségkalcium
0

Írta:

Először is a kalcium hozzájárul az izmaink ellazulásához, valamint a szív összehúzódásának ütemét is szabályozza. Azok az emberek, akik kalciumhiányosak, valószínűbb, hogy később magas vérnyomással fognak küszködni. Tehát már csak az izmaink, különösen a szívizom miatt is érdemes minél több kalciumban gazdag ételt fogyasztani.

Több vizsgálat is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kalcium hatással van az idegrendszerre, pontosabban arra, ahogy az idegrendszerünk az artériákban lévő nyomás alakulását irányítja. Ha igazán óvni akarod a szíved, már azzal is sokat teszel, ha még egy pohár tejet öntesz magadnak.

A kalcium a vékonybélből szívódik fel, innen kerül a véráramlatba, majd végül a csontjainkba. A D-vitamin kulcsszerepet játszik a kalcium felszívódásában, ennél fogva az is lényeges, hogy mind D-vitaminból, mind kalciumból megfelelő mennyiség legyen a szervezetben. Ha a táplálkozásoddal nem tudod fedezni ezekből az előirányzott mennyiséget, netalán tej-érzékeny lennél, vásárolj olyan étrendkiegészítőt, amely mindkettőt tartalmazza, ez jótékony hatással lesz a testedben lezajló kalcium-felszívódási folyamatokra.

kalciumuj2.jpg ()

Ha hiszed, ha nem, a kalcium akár még a fogyókúrában is segítségedre lehet. Ha a szervezetedben a kalcium szintje krónikusan lecsökken, a tested, hasonlóan az ételmegvonás esetéhez, átkapcsol „éhező üzemmódba”, mindeközben a nyakban lévő mellékpajzsmirigy egy parathyroid nevű hormont bocsát ki. A hormon stimulálja a kalcium csontból a véráramlatba történő kioldódását, ezzel egyidejűleg a zsírtermelődést is serkenti. Ugyanakkor a zsír lebontását meggátolja, és így lehetetlen súlyt veszíteni még alacsony zsírtartalmú diéta mellett is.

Ami a nőknek nem elhanyagolható szempont, hogy a kalciummal nagy mértékben javítható a menstruációt megelőző rossz kedélyállapot. Ha elegendő kalciumhoz jut a szervezeted, kevésbé szenvedsz majd ingerlékenységtől, görcsöktől és levertségtől.

Szintén érdemi tényező, hogy a kalcium védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen is. Közreműködik a rákot okozó polipok növekedésének elfojtásában, és a kutatók úgy vélekednek, hogy a vastagbélben lévő maradék kalcium megköti a rákot eredményező anyagokat, majd együtt ürülnek ki a szervezetből, így csökkentve a betegség kialakulásának kockázatát. Emiatt életbevágó, hogy az étrended valóban megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazzon.

A kalcium fő forrásai a tej és tejtermékek, de ezeken kívül érdemes még szóját és szójaélelmiszereket, borsót, babot, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, brokkolit és kelkáposztát fogyasztani, mert ezekkel is fedezhető a napi kalciumbevitel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X