Főoldal > EGÉSZSÉG > Fehér fagyönggyel a magas vérnyomás ellen

Fehér fagyönggyel a magas vérnyomás ellen

fagyöngyfehér fagyöngygyógynövénygyógyulásmagas vérnyomástea
0

Írta:

A fehér fagyöngy elnevezés úgy hangzik, mintha egy különlegességről lenne szó, pedig biztos, hogy te is ismered. Örökzöld, élősködő növényről van szó, mely főként lombos fákon fordul elő, kisebb-nagyobb bokrait pedig leginkább télen könnyű felismerni: gömb alakban függ a fán. Legnagyobb előnye pedig, hogy hatásosan gyógyítja a magas vérnyomást.

Fagyöngy, nem csak karácsonykor

Messze még a december, és a fagyöngyről legtöbbször akkor hallunk. Pedig a fehéres színű bogyó hatásos gyógynövény, mely Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának a szimbóluma volt, ma már kisebb tisztelet övezi, de gyógyhatása viszont egyre nagyobb teret nyert. Hatóanyagai közül a lektin és a viszkotoxin nagy adagban mérgező tulajdonságúak, ezért a napi adagolást szigorúan be kell tartani!

fagyongy2.jpg ()

Sokrétű gyógyhatásai

Rendkívül széles körű a felhasználása, de leginkább magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használják a fehér fagyöngyöt. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb,-méh,-tüdő,-orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre is jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használhatod. A flavonoidoknak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, és kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét is.

Tea: magas vérnyomásra

Fogyasztása szinte csak teaként terjed el. Leveleit novembertől februárig gyűjtik össze, és a hatóanyag tartalma is nagy mértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától. Például a galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomás csökkentő, mintha tölgyről szedték volna. Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével ajánlott a fogyasztása. Fontos, hogy reggel, éhgyomorra történjen. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor is lehet. A fagyöngyből soha nem készíts forró teát! A szárított növényből 3 grammot, egy csapott evőkanálnyit önts le 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztasd. Célszerű este beáztatni, így reggel, már hidegen ihatod is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X