Főoldal > EGÉSZSÉG > A torma 5 egészséges hatása

A torma 5 egészséges hatása

egészségfűszergyógyhatásgyökérnövénytorma
0

Írta:

A torma egy hosszúkás alakú, barna külső borítással rendelkező édes és enyhén csípős gyökér. A mustár családjába tartozik, nagyon erős és jellegzetes ízzel rendelkezik, valaki vagy nagyon szereti, vagy ki nem állhatja. Azért komoly pozitív egészségi hatásai is vannak a tormának, megéri egy újabb próbát tenni vele akkor is, ha nem épp a szíved csücske.

1. Igazi diétás étel

Nagyon alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma, tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, elektrolittal és fitonutriensekkel. 50 gramm tormában csupán 25 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 1,5 gramm rost és 0,5 gramm fehérje. Az egészséges, tiszta élelmiszerek, melyek minimális sót, olajat és cukrot tartalmaznak, csökkentik a rákos betegségek kialakulását. A torma pont ilyen: friss és természetes, hozzájárul az egészséged megőrzéséhez. Bármilyen ételedet remekül feldobja egy kis adag torma, így könnyebb szívvel mondhatsz le a zsíros, szénhidrát-dús fogásokról. Tele van B-vitaminnal, kalciummal, rézzel, cinkkel, vassal, foszforral, mangánnal és magnéziummal, C-vitamin tartalma pedig igazán lenyűgöző. Anyagcsere fokozó tulajdonsága rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett segít elérni a megálmodott alakot.

2. Harcol a mikrobákkal

Egy igazi antibakteriális zöldség, gomba- és vírusölő tulajdonsággal bír, ideális köhögés és megfázás tüneteinek kezelésére. A friss és fűszeres ízű torma felgyorsítja az anyagcserét, akárcsak a chili, a citrom és egyéb citrusfélék. Segít a felesleges váladék kivezetésében, enyhíti a hörghugut okozta panaszokat.

40677787 - grated horseradish root on kitchen table

3. Hányinger ellen is hatásos

Hányinger enyhítésére a reszelt, forralt torma gőzének belelélegzése igazi csodaszer. A felszabaduló illatanyagok csökkentik a panaszokat, mivel ellazítja az izmokat, csökkenti a rosszullétet és a fejfájást is csökkenti.

4. Természetes izomlazító

A legjobban akkor tudod egy-egy növény jótékony hatásait kihasználni, ha azt nyersen fogyasztod. A torma esetében is a legerősebb hatást akkor éred el, ha nyersen vagy csak félig hőkezelve fogyasztod. Remek izomlazító kenőcsöt tudsz belőle készíteni, ha a lereszelt zöldséget összekevered olívaolajjal vagy kókuszzsírral. Visszatérő görcsök és izomfájdalom, esetleg menstruációs panaszok esetén is hatásos ez a házi krém.

5. Vesetisztító

A megfelelő mennyiségű vízivás, egészséges és változatos étrend mellett nyújthat segítséget húgyúti fertőzések esetén. De csodálatos méregtelenítő, vesetisztító is a torma, ami sejtszinten pucolja ki a káros anyagokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X