Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a homoktövisről

5 dolog, amit eddig nem tudtál a homoktövisről

bogyóegészséggyógynövényhomoktövisimmunrendszer
0

Írta:

Parkokban, kertekben találkozhatunk azzal a látványos, narancssárga bogyós növénnyel, ami az őszi fotók egyik kedvenc témája. Az említett „modell” az úgynevezett homoktövis, mely olyan magas tápértékkel és vitamintartalommal rendelkezik, hogy kiérdemelte csodás jelzőt is.

 

Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Hazánkban is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő növény, ami megszámlálhatatlan pozitív tulajdonsággal bír. Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik.

1. Erősíti az immunrendszert

A homoktövis nagy C-vitamin tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél, de védi és erősíti az immunrendszert is. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után különösen tanácsos a fogyasztása, mert javítja az egészségi állapotot, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van.

2. Fogyaszt

Magas az energia- és a fehérjetartalma, viszont kevés benne a szénhidrát. Zsíroldó hatása fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, valamint védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

homoktovis2.jpg ()

3. Feltölt vitaminokkal

Jelentős az aszkorbinsav-, flavonoid- és proteintartalma. 18 féle aminosavat, 24 kémiai elemet – többek között vasat, mangánt, kalciumot – tartalmaz, valamint A-, B1-, B2-, E- és F-vitaminokat is rejt magában. A termésből préseléssel nyert zsíros olajából – mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, fitoszterolokat tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, égési és fagyási sebek elleni szereket is készít. Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált ez a védett növény.

4. Megőrzi a szépséget

A kozmetológiában napolajok alapanyagaként hasznosítják a homoktövist, olaja ugyanis véd a napsugárzás okozta károsodástól, ami még télen is fontos. Erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását, gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.

5. Bárhol fogyasztható

Bármikor, bárhogyan, bármennyit. Készíthető belőle dzsem, bor, olaj, zselé, liszt. A bogyók nyersen, szárítva vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. Ivóléként fiatalító hatású, szinte újjászületik tőle az ember. A leveleiből is kiváló teát készíthetsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X