Főoldal > EGÉSZSÉG > Természetes emésztésserkentők a kertből

Természetes emésztésserkentők a kertből

anyagcsereemésztésemésztési problémagyümölcsszékrekedészöldség
0

Írta:

Sokakat érintenek az emésztési problémák, és ha huzamosabb ideig fennállnak, bizony komoly problémákat is okozhatnak. Ha te is érintett vagy, és elsősorban a lassú emésztésed miatt szenvedsz, fogyaszd gyakrabban az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket.

A székrekedés olyan probléma, amire nem szabad legyinteni. Gyakorlatilag az egész test működésére hatással van, ha valami galiba van az emésztőrendszerben. Nem kell azonban rögtön a gyógyszeres fiókban kutakodnod, hiszen remek alternatív megoldások is léteznek a probléma kezelésére.

Őszibarack

Az őszibarack nem csak finom és kiváló szomjoltó, de rengeteg vitamin is található benne. A nyár egyik nagy kedvence, ráadásul nem csak a testre, de a pszichére is rendkívül jó hatással van: frissít, üdít és jó kedvre derít. Emellett magas rost- és pektintartalmának köszönhetően az emésztést is segíti, így székrekedés ellen kiváló gyógyír.

Sárgadinnye

A sárgadinnye is rendkívül magas vitamin- és ásványi anyag forrás, a nyári forróságban hűsölésre vágyók kedvelt gyümölcse. Energiatartalma igen csekély, ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert a betegségekkel és a gyulladásokkal szemben. Magas rosttartalma kedvez az emésztési folyamatok helyes működésében: helyreállítja a gyomor- és bélműködést.

Szilva

A szilva rendkívül magas vastartalma miatt a vérszegénységben szenvedők egyik kötelező eledele. Kiváló szomjoltó, étvágyfokozó, serkenti az idegrendszer működését és megvéd a szív- és érrendszeri betegségek ellen is. Salaktalanító és étvágyfokozó hatása is ismert, a benne lévő sok rostnak, szorbitolnak és az úgynevezett difenil-lizatinnak köszönhetően serkenti az emésztést is. Sőt, ha többet eszel belőle, hashajtóként is működik.

44232935 - sweet corn

Csemegekukorica

A finom, zsenge csemegekukorica akár még az édesség utáni vágyadat is képes enyhíteni, ezért még a szakértők is a kukoricát ajánlják, ha valami édesre vágysz. Természetesen sokkal egészségesebb, mint az egyéb cukros kalóriabombák: szuper vitamin- és ásványi anyag forrás, emellett magas a fehérje- és rosttartalma miatt. Utóbbinak köszönhetően így az emésztést is segíti, és a fogyás folyamatát is felgyorsíthatja.

Paradicsom

A paradicsom az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldségfajta. Nem csak feldolgozva, de nyersen is sokak kedvence, és érdemes is belőle sokat fogyasztani, mert rengeteg kedvező élettani hatással rendelkezik. Az immunrendszer segítése mellett az emésztési folyamatokat is támogatja. Fontos: a ketchupnak sajnos sem sok paradicsomtartalma van, ezért ne azt tekintsd a legbiztosabb forrásnak, hanem magát a nyers zöldséget fogyaszd minél gyakrabban.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X