Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, ami elronthatja a sportolás élményét

6 ok, ami elronthatja a sportolás élményét

balesetegészségfájdalomsportsportbaleset
0

Írta:

Esések, ütések, az izmok túlerőltetése – csak néhány ok a kellemetlen sportbalesetekre, amelyek akár elhúzódó felépüléssel járhatnak. Ezekből most hatot gyűjtött össze az NN Biztosító.

Ha ismerjük a kockázati tényezőket, talán könnyebb lesz elkerülni a fájdalommal, kényelmetlenségekkel, akár hosszabb lábadozással és így jövedelemkieséssel is járó baleseteket. Ha mégis megtörtént a baj, segítség akkor is akad: a gyógyulás útjával kapcsolatban Németh Györgyi blogger adott tippeket.

Túlhasználat

Számos sportban a folyamatosan ismétlődő mozdulatok elhasználják ízületeinket, ami gyakran vezethet sportbalesetekhez. Futók, úszók és teniszezők vannak leginkább kitéve olyan kellemetlen következményeknek, mint a teniszkönyök, az Achilles-ín gyulladás, a mediális tibia stressz szindróma vagy a váll ütközési szindrómája

Megállás, fordulás

Azokban a sportokban, ahol gyakori a gyors megállás és a forduló mozdulatok – például a kosárlabda, a torna és a labdarúgás – sokszor fordulnak elő térd- és bokasérülések. Akkor ficamodhat ki a boka, ha kifordul a láb és meghúzódnak a szalagok. A térdet, a vállat és más ízületeket körülfogó stabilizáló izmok és a párnázó porc könnyen elszakadhatnak egy kontrollálatlan fordulástól vagy hirtelen megállástól.

Esések

Bármelyik sportoló eleshet edzés vagy verseny közben. A leggyakoribb törések mellett gyakran a csukló is kificamodik. Természetes ösztön, hogy amikor elesünk, magunk elé tesszük a kezünket, hogy így tompítsuk az esés erejét. Ilyenkor a csuklóra helyezzük át teljes testsúlyunkat, ez pedig könnyen vezethet a szalagok meghúzódásához vagy elszakadásához.

Kezdő és túlpörgetett edzések

Amikor új aktivitásba kezdünk, vagy túl hirtelen lépünk szintet az edzésben, sarok- és hátfájás várhat ránk. Ha új gyakorlatba vagy sportba vágunk bele, „használaton kívüli” izmokat dolgoztatunk meg, ez pedig gyakran jár izomgörccsel.

Ütések

Egy fájdalmasabb ütés is kellemetlen sérüléseket okozhat, ilyen a mediális tibia stressz szindróma vagy a sarokfájdalom. A kemény felületek rázkódásos sérüléseket okozhatnak a sportolók lábán, lábfején, csípőjén és hátán.

Technika vagy póz

Nyakfájást, húzódást és görcsöket is okozhat, ha fejünket szokatlan pozícióba fordítjuk miközben egy labdát vagy éppen az ellenfelünket követjük tekintetünkkel. A kerékpárosoknak attól is megfájdulhat a nyakuk, ha hosszan szorítják a versenybicikli kormányát. Abban a pozícióban ugyanis, amely ahhoz szükséges, hogy kapaszkodjunk a kormányba, de közben az utat is lássuk, megfeszülnek a nyakizmok, amely görcsöt okozhat.

Ha nem sikerül elkerülni a balesetet, a legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a gyógyulás, a felépülés folyamata. Németh Györgyi, a Futásról Nőknek blog szerzője szerint egy telefonon elérhető orvos, egy edző, egy ortopéd szakember, és egy gyógytornász közreműködésével gyorsan és a legjobb módon lehet gyógyulni. „Ők azok a szakemberek, akik meg tudják mondani,  hogy milyen ütemben lehet visszatérni a sportoláshoz. Ez nagyon fontos, mert ha túl hamar terheljük magunkat, akkor a sérülés kiújulhat.  Sokszor látom, hogy a sport mentális hiánya miatt, gyorsan és intenzíven térnek vissza az amatőr sportolók a futópályára. Pedig ha ott lenne mellettük egy szakember, sokkal okosabban, a jövőbeli sérülések elkerülésének legnagyobb esélyével tudnának visszatérni a hétköznapokba” – hangsúlyozta a blogger.

„Már csak a személyi sérüléssel járó esetek stabilan nagy száma miatt sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát a sportbalesetek esetében is. Ha viszont bekövetkezett a baj, akkor a jól kiválasztott biztosítási konstrukciók jelenthetnek hatékony védelmet, hiszen ezek révén pótolható a munkából való kiesés miatt csökkenő jövedelem, és fedezhetők a gyógyulás, illetve utókezelés költségei is. A baleseti asszisztencia-szolgáltatásokkal egy biztosítás abban is segíthet, hogy az ember mielőbb visszatérhessen a rendszeres sporthoz, amivel sokat tehet a saját egészségéért” – mondta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

Forrás: Uniomedia

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X