Főoldal > wellness > Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást!

Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást!

fájdalomfertőzésfülfülcseppfülfájásúszásvíz
0 0

Írta:

Sokunkkal előfordult már, hogy a nyári hőségben torokfájással, lázasan nyomtuk otthon az ágyat, ahelyett, hogy a strandon sütkérezhettünk volna.

Ilyenkor pedig csak az jár a fejünkben, hogy vajon hol fázhattunk meg ennyire a nagy melegben. Pedig nem is olyan nehéz nyáron begyűjteni egy kis meghűlést, a kínzó fülfájásról nem is beszélve. Elég csak a túlságosan hidegre állított klíma, huzat az autóban, vagy a víz alatti úszás, és máris oda a jó kedvünk. Vajon mitől alakul ki, és hogyan kerülhetjük el, hogy az önfeledt szórakozást ne váltsa fel a nyári fülfájás?

A nyári fülfájást leggyakrabban a huzat és a vízben való lubickolás, búvárkodás okozza. Ha nincs klíma az autóban vagy az irodában, az állott, meleg levegőt kereszthuzattal próbáljuk felfrissíteni. A huzat miatt az orrgaratban megduzzadó nyálkahártya nem tudja megfelelően kiegyenlíteni a nyomást a középfülben, ez pedig az arra érzékenyeknél könnyen vezethet fájdalomhoz. A huzat mellett a szennyezett, vagy túlságosan klóros víz által okozott irritáció és gyulladás keserítheti meg a gondtalan nyaralást” – mondta el Dr. Székely Éva, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Fülfájás strandolás után

Gyakori panasz, hogy a strandon, leginkább a vízben hűsöléssel, búvárkodással eltöltött kellemes órák később kínzó fülfájás perceivé változnak. Mi ennek az oka? A kellemes pancsolás könnyen feláztatja a hallójárat érzékeny, vékony bőrét, amely ezáltal sérülékennyé válik, és könnyebben elfertőződik. Az így kialakult külső hallójárat-gyulladás okozói a baktériumok vagy gombák, amelyek viszketéssel, később váladékozással és erős fájdalommal, fülzúgással járó panaszokat okoznak.

Hogyan előzhetjük meg a nyári fülfájást?

Ha hajlamosak vagyunk a fülbetegségekre, egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azokat. Íme, a doktornő néhány hasznos tanácsa:

●     Az uszodában és a strandon használjunk az úszásra kifejlesztett füldugót vagy úszósapkát, így elkerülhetjük, hogy víz jusson a fülünkbe.

●     Fürdőzés előtt csepegtessünk a fülünkbe paraffinolajat, amely szintén távol tartja a vizet.

●     Strandolás, hajmosás után alaposan tisztítsuk meg, és töröljük szárazra a fülünket.

FONTOS TUDNIVALÓK:

A fültisztításkor kerüljük a fültisztító pálcika használatát, mivel könnyen felsérthetjük vele a hallójáratot.

Kerüljük a tengervizes fül-spray és a fülgyertya használatát is, mivel ezek nem alkalmasak a hallójárati fülzsír eltávolítására.

A legtöbb esetben a természet megoldja ezt a feladatát is.

A normál tágasságú hallójáratból az átlagos mennyiségű fülzsír rágáskor, a rágóízület mozgása segítségével kiürül a hallójáratból a fülkagyló felé, amit fürdésnél eltávolítunk.

Ha az egyéni adottságok miatt túl sok fülzsír termelődik, vagy a hallójárat szűkebb az átlagosnál, akkor ez a tisztulási folyamat nem történik meg, felhalmozódik a fülzsír, amely dugulást, halláscsökkenést okoz. Ebben az esetben nincs házi praktika, a megoldás a szakorvosi vizsgálat és a fülmosás. Az ezt megelőző paraffinos olajozás segíti az orvos és az asszisztense munkáját.

Ha egyéni adottságok, vagy a gyakori fülpucolás miatt kevés a fülzsír a hallójáratban, akkor szinte biztos az állandó fülviszketés, a gyakran visszatérő hallójárat-gyulladás. Ez a legtöbb esetben szintén szakorvosi ellátást igényel.

Mit tegyünk, ha fáj a fül?

A fülfájás hátterében gyakran egyéb okok is állnak. Főként kisgyermekkorban jellemző a középfülgyulladás, amelyet egy korábbi nátha is okozhat, de a fájdalom hátterében akár hallójárat-gyulladás is állhat. Ezért mindenképp javasolt a szakorvos felkeresése, aki a gyógyszeres kezelés mellett, ha szükséges, a dobhártya felszúrásával biztosítja a dobüregben összegyűlt váladék távozását.

Felnőtt korban a hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, ugyanis a belsőfül eredetű halláscsökkenés esetén csak az azonnali kezelés biztosíthatja a hallás teljes visszanyerését.

Fotó: Morpho


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
23 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.