Főoldal > EGÉSZSÉG > Méregteleníts pitypanggal!

Méregteleníts pitypanggal!

betegségegészséggyermekláncfűgyógynövénygyógyuláslevélméregtelenítéspitypangzöld levél
0

Írta:

Közönséges gyógynövényként emlegetik, pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik a gyermekláncfű, vagy közismertebb nevén a pitypang.

 

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg, és sárga virágával a gyerekek kedvence, innen ered az elnevezése is, hiszen a zöld szárakat könnyen össze lehet fűzni, és az így kapott nyakláncot vagy fejdíszt még hordani is lehet, amíg el nem hervad. A felnőttek viszont már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogy a növényt gyógyereje miatt is érdemes leszedni.

Értékes összetevői vannak

Ásványi anyagokban valamint A-, C-, B- és D-vitaminban rendkívül gazdag növény, de vasat, mangánt magnéziumot, cinket és szilíciumot is tartalmaz. A benne fellelhető keserű anyagok – levelét és szárát elszakítva kesernyés ízű tejnedvet ereszt – jótékonyan hatnak szinte a test minden területére. A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat és inulint is tartalmaz.

pitypang2.jpg ()

Kedvező gyógyhatásai

Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb, és ezekben a napokban már kezdődik a virágzása, érdemes szétnézni a játszótéren vagy a parkokban. Teája kiüríti a szervezetből a lerakódott méreganyagokat, vízhajtó és vértisztító hatású, élénkít, szabályozza a vércukorszintet, ráadásul a fogyásban is segítségedre lehet azáltal, hogy fokozza a szénhidrátbontó enzimek termelődését. Menstruációt megelőző tünetek, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, rákmegelőzés, gombafertőzés ellen is hatásos. A gyökere, a tavaszi hajtáskor – április-május – nagyon sok antioxidánst tartalmaz. De még a reumás panaszok, fájó ízületek esetén is ajánlott a gyermekláncfüves borogatást választani.

Főzés és fogyasztás

És ha eddig azt gondoltad, hogy csak a gyógyászatban van szerepe, akkor itt jön a cáfolat: az étkezésben is rendkívül fontos szerepet tölt be. Gyökere, szára, levele és virága egyaránt felhasználható. Készíthetsz belőle levest, főzeléket, de még a friss, zsenge levelekből salátát is. A megszárított gyökerét kávéadalékként is hasznosíthatod, virágából pedig mézet és pálinkát is készítenek. Káros mellékhatással nem rendelkezik, ezért bármikor, bátran fogyaszthatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X