Főoldal > EGÉSZSÉG > Így turbóz fel vitaminokkal a kelkáposzta

Így turbóz fel vitaminokkal a kelkáposzta

0

Írta:

A kelkáposzta vitamin-, és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg. Ez a szín „felelős” azért, hogy szervezeted mennyire bőségesen látja el hasznos tápanyagokkal, úgy, hogy közben a kalóriák miatt sem kell aggódnod.

Óriási C-vitamin mennyiség van benne

A kelkáposzta sokszor keverendő többi rokonával – fejes káposzta, leveles kel, kínai kel, vörös káposzta – de mégis különbözik mindtől. A kelkáposzta íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele. Ásványi anyag tartalma nagyon magas, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kalciumot együttesen. 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A kelkáposztát gyakran hasonlítják a narancshoz is, mivel nagyon gazdag vitaminokban. Egy negyed fejnyi kelkáposzta 134 százalékban fedezi a napi C-vitamin szükségletet, míg a narancs 113 százalékban – sokat mondó adat a „szupererőről”.

Segítség a beleknek

A kelkáposzta jó rost-, és kénforrás is, ezért serkenti az emésztést és a bélmozgásokat. Emiatt rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra és a súlyfeleslegtől is segít megszabadítani. A zöldség levelei megfelelő mennyiségű vassal látják el a szervezeted.

9530963 - fresh kale

Immunerősítő, rákmegelőző

C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, mivel hidratál, és antioxidánsokkal látja el a szervezeted. Véd a rákos megbetegedések kialakulása ellen is, erről a nagy mennyiségben benne lévő béta-karotin tehet. A kelkáposztában található A-vitamin a gyulladásos megbetegedésekre is segítség, az idegrendszerre is jótékony hatással van.

Omega zsírsavakat tartalmaz

Meglepő tény, hogy amellett, hogy gazdag vitaminokban, a kelkáposzta tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal is. Ezeknek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak a rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészséged megőrzéséhez, de kimagasló szerephez jutnak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. A halakról tudni lehetett, hogy bővelkedik benne, de ideje feljegyezni ebbe a körbe a kelkáposztát is. Salátaként ideális fogyasztani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X