Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a szúnyogcsípést!

Így előzd meg a szúnyogcsípést!

egészségnyaralásszúnyogszúnyogcsípés
0

Írta:

Egy ragyogó nyári napon nincs is csábítóbb, mint egy meghívás a szabadba, de a szúnyogok állandó elhessegetése, csapkodása és a szúnyogcsípés tönkreteheti még a legjobb napot is, nem is beszélve arról, hogy a szúnyogok is szállíthatnak olyan veszélyes betegségeket, mint a nyugat-nílusi láz.

Kétségtelen tény, hogy néhány ember hajlamosabb a csípésre, pl. a várandósok, vagy akiknek magas a testhőmérsékletük, illetve O-s vércsoportba tartozók, de valamennyire szinte mindenki szenved a szúnyogoktól. Ha meg vagy győződve arról, hogy mindenki másnál édesebb a véred, kövesd ezeket az egyszerű szabályokat, hogy ne rontsa el a nyarad ez a kellemetlen kis rovar! 

Válassz vegyszermentes szúnyogriasztó spray-t

A legegyszerűbb módja, ha szúnyogriasztóval űzöd el őket, de azért mégsem akarsz nap mint nap vödörszám magadra locsolni holmi büdös, ragacsos kencét, ugye? A biztonságosabb lehetőségek közé tartoznak a citromos eukaliptuszos olajjal készült termékek, ez az illatanyag ugyanis fő ellensége a szúnyognak.

Időzíts jól

Maradj bent alkonyatkor és hajnalban – ezek azok az időpontok, amikor a legtöbbfajta és legnagyobb számú kis vérszívó vadászik csípésre éhesen. A napfelkelte épp olyan szép lesz a szoba ablakából is.

Felejtsd el a gyerekmedencét

A szúnyogok szeretnek álló vízben szaporodni, úgyhogy nem árt, ha ügyelsz arra, hogy rendszeresen kitisztítsd a medencét. És nézz a hátad mögé (magad elé és oldalra is) mesterséges tavacskában vagy kis tóban pancsolva is.

szunyog2.jpg ()

Viselj fehéret

Kerüld a feketét! A sötét színek minden másnál jobban vonzzák a rovarokat, állítólag azért, mert ezek úgy néznek ki, mint azoknak az állatoknak a sötét szőre, amelyekre általában vadásznak. Ezért inkább viselj világos, élénk színeket, hogy ezzel is kevésbé vonzóvá válj a szúnyogok számára.

Kerüld a virágillatú parfümöket

Persze, hogy csodás, ha úgy illatozol, mint egy rózsabokor, de megéri ez még azon az áron is, hogy cserébe több tucat csípést kell elviselned? A szúnyogok ugyanis majdnem annyira szeretik a virágokat, mint az embereket. Ezért jobban jársz, ha nyáron mellőzöd a virágillatú parfümöket.

Kerüld a sört

Egyes felmérések szerint a szúnyogok jobban szeretik azok vérét szívni, akik sört isznak, mint azokét, akik vizet. Ez persze tudományosan nem kellőképpen igazolt, mert bizonyára sok vérszívó támad rád akkor is, ha más alkoholt fogyasztasz, de a biztonság kedvéért nem árt, ha megfogadod a jó tanácsot és mostantól a sört nem a szabadban, hanem a szobában iszod meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X