Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a köhögést házi szirupokkal

Győzd le a köhögést házi szirupokkal

citromfájdalomgyógyulásgyulladáshagymaköhögésmeztorokfájás
0

Írta:

Nyáron is szenvedhetsz a köhögéstől, nem csak télen. Ha nem szeretnél gyógyszertári köhögéscsillapítóval küzdeni ellene, próbáld ki valamelyik házilag elkészíthető köhögés- és torokfájás elleni szert.

Ezek a természetes köhögéscsillapítók megnyugtatják a torkot, csillapítják a köhögési ingert és csökkentik a gyulladást, készítsd el őket otthon, hiszen csak néhány hozzávaló kell hozzájuk.

Méz, citrom és pemetefű

Egy igazán régi köhögés elleni megoldás, hogy felszeletelsz 3 citromot, és egy edényben a mézzel és a pemetefű levelekkel megfőzöd őket. A petefű egy keserű gyógynövény, mely a leginkább köhögéses megbetegedéseken képes segíteni, csillapítja az ingert, a váladékot pedig segít feloldani. Addig főzd az összetevőket, ameddig a szirup be nem sűrűsödik, majd hagyd kihűlni.

Sziklacukor, citromlé és whisky

A sziklacukorka kristályos cukorból készül, az egyik legősibb formája az édességeknek, számtalan köhögés elleni szirup összetevője. Egy maroknyi sziklacukrot, 1 marék mazsolát és 3 citrom levét keverj el annyit whisky-vel, hogy szirupos állagot kapj. Egy másik lehetőség, hogy a szikla cukrot fél üveg mézzel, 3 citrom levével és brandyvel kevered el.

Citromlé, méz és cayanne bors

A citromlevet keverd össze egy kevés mézzel, majd adj hozzá egy csipet cayanne borsot. Az így kapott mixet egyszerűen nyeld le. A méz csökkenti a torok irritációját, a citrom gyulladáscsökkentő, C-vitamin-tartalmának köszönhetően meggátolja a fertőzések kialakulását. A bors serkenti a vérkeringést, ezzel gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

45828940 - fresh organic honey in glass jar, onion, garlic and lemon on old wooden background, healthy nutrition, strengthening immunity and treatment of flu

Méz és hagyma

A hagyma segíti a váladék feloldódását és csökkenti a köhögési reflexet. A gyógyszer elkészítéséhez 6 apró hagymát meghámozunk és apróra vágunk. Fél bögre mézzel elkeverjük, majd vízgőz felett elkezdjük melegíteni. Lefedve hagyjuk a lassú tűzön főni 2 órán keresztül. Az így kapott mixet szűrjük le, majd öntsük egy jól zárható üvegbe. 2-3 óránként 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Méz és citrom

Ha egy nagyon egyszerűen elkészíthető köhögé selleni szirupot keresel, végy 2 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál mézet. Egy picit melegítsd fel, majd fogyaszd el. Ha szeretnéd erősíteni a gyógyító hatást, egy kis vöröshagyma hozzáadásával könnyen megteheted.

Méz és szegfűszeg

Ahhoz, hogy a legkedvezőbb hatást elérjük, 5-6 szegfűszegre lesz szükségünk és 1 csésze mézre. Keverd össze a két összetevőt, majd egy éjszakára hagyd a hűtőben pihenni. Reggel a szegfűszegeket vedd ki a mézből, és egyél 1 teáskanállal belőle, erős torokfájás esetén pedig 1 evőkanállal. A szegfűszeg csökkenti a torok fájdalmát, míg a méz csökkenti a gyulladást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X