Főoldal > EGÉSZSÉG > Foglalkozz a laktózintoleranciával!

Foglalkozz a laktózintoleranciával!

allergiadiétaegészségemésztésérzékenységétkezésfogyásintolerancialaktóztejcukor
0

Írta:

A laktózintolerancia kifejezés arra utal, hogy a személy nem tudja megemészteni a laktózt, a tej- és tejtermékek fő alkotóeleme. Ennek az állapotnak főbb tünetei: puffadás, hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom, túlzott gázképződés, egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok tejtermékek fogyasztása után.

 

A laktózérzékenység oka lehet egy úgynevezett laktáz enzim hiánya. A tünetek lehetnek enyhék, extrémek, attól függően, hogy a szervezet mennyi laktázt termel a vékonybélben.

Az okok között lehet a gyomor és bélhurut, cöliakia vagy Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és genetikai okok. Felnőtt korban is megjelenthet a laktózintolerancia, ugyanis az idő múlásával előfordul, hogy kevesebb laktázt termel a szervezet.

Egyesek összekeverik a laktózintoleranciát a tejallergiával. Ez utóbbi a szervezet tejfehéréjére kiváltott extrém reakciója. Ellentétben a tejallergiában szenvedőkkel, a laktózintoleránsok fogyaszthatnak kis mennyiségű tejterméket mindenféle mellékhatás nélkül. A mérték azonban egyénfüggő. Ne feledd, hogy a laktóz az előre csomagolt termékekben is megtalálható: krémlevesek, palacsinta, gabonatermékek stb.

1. Sajt és joghurt

A legtöbb laktózérzékeny is fogyaszt keménysajtot és joghurtot, csak kisebb adagban. A zsíros tejtermékeknek alacsonyabb a laktóztartalma a zsírszegényhez képest, a zsír ugyanis akadályozza a laktóz áramlását. Az élő joghurtkultúrák pedig segítenek lebontani a laktózt a szervezetben. A görög joghurtban is alacsonyabb a laktózszint más joghurtokhoz képest. A fagyasztott joghurt viszont nem jó választás. De a zsíros túró és a keménysajtok (svájci vagy cheddar) jó döntés lehet.

2. Tej helyettesítői

Manapság nagyon divatos a kender-, zab-, szója-, mandula-, rizs- és kókusztej. Ha nem zavar az ízük, használhatod pudingokhoz és süteményekhez is. Egy kevés növényi alapú tejjel kezdj, mely dúsított D-vitaminnal és kalciummal. Vaj helyett használhatsz kókuszolajat, de arra mindenképpen készülj, hogy a megemésztésük először problémát okozhat.

3. Almaecet

Ez egy természetes gyógyír a rossz emésztésre és a laktózintolerancia kezelésére. Az almaecet hatékonyan semlegesíti a savat a gyomorban, valamint egyéb emésztés során fellépő panaszokat. Egy pohár vízhez adj egy kanál szűretlen almaecetet és idd meg napközben!

4. Kamilla

A laktóz okozta kellemetlenséget enyhíteni tudod kamillateával. Ez a tea segíti csökkenteni a puffadást és semlegesíti a gyomorsavat. További előnye, hogy segíti a relaxációt. Egy csésze forró vízbe tény némi szárított kamillavirágot, lefedve hagyd állni 5 percig, majd szűrd le! Igyál néhány pohárral naponta!

5. Ellenőrizd a címkéket!

A csomagolt és félkész ételek gyakran tartalmaznak laktózt. Olvasd el a címkét, hogy meggyőződj róla, hogy nem tartalmaz-e a termék tejet vagy tejszármazékot! Gabonapelyhek, levesek, salátaöntetek, kenyerek és feldolgozott húsok is tartalmazhatnak laktózt. Ha nincs más, még mindig választhatsz kifejezetten laktózmentes terméket.

laktoz2.jpg ()

6. Határozd meg a laktózküszöböd!

A laktózintolerancia mértéke minden embernél más. Próbálj kis adaggal és figyeld a tüneteket! Figyeld meg, hogy mennyit tudsz elfogyasztani az adott tejtermékből mellékhatások nélkül! Egy tanulmány szerint a laktózintoleranciában szenvedők nagytöbbsége akár 12 gramm laktózt is el tud fogyasztani tünetmentesen. De egyénileg eltérnek a pontos adatok. Próbálj kis mennyiségekkel, például fél bögre tejjel! Csökkentheted a laktóz mellékhatását, ha egyéb élelmiszerekkel együtt fogyasztod.

7. Kefir

A joghurthoz hasonlóan a probitikumtartalma miatt támogatja az emésztőrendszer működését. Egy tanulmány szerint a joghurt és kefir is segíthet a laktóz feldolgozásában. A résztvevők arról számoltak be, hogy csökkent a puffadás mértéke, miután ittak némi kefirt, a laktózt ugyanis lebontották a kefirben található élő kultúrák. Továbbá a kefir káliumot, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Először fél bögre kefirrel kezdj, majd növeld a napi adagod!

8. Laktáz-kiegészítők

A laktáz-kiegészítők segíthetnek pótolni a laktáz enzimet. Ez segít megemészteni a laktózt, étkezések előtt csak be kell venni a kellő mennyiségű tablettát. Arra mindenképpen jó, ha vigyázol, hogy ezek a tabletták nem ajánlottak kismamáknak és gyerekeknek! Továbbá nem biztos, hogy mindenkinél hatékonyak.

9. Gyömbér

Hatékonyan segít enyhíteni az emésztőrendszer panaszait, akár a laktóz okozta mellékhatásokat is. Csökkenti a hányingert és puffadást. Egy csésze forró vízhez adj hozzá frissen reszelt gyömbért, hagyd állni, szűrd le és idd meg! Ízesítheted mézzel és citrommal, ha szükségét érzed. Akár 3 csészével is ihatsz egy nap a tünetek súlyosságától függően.

10. Fontos tápanyagok

A tejtermékek fontos tápanyagokat tartalmaznak. A kalciumra például szükség van az egészséges csontok és fogak érdekében, ezért mindenképp gondoskodj a kellő bevitelről, ha nem fogyasztasz tejtermékeket! Próbálj olyan ételeket keresni, melyek kalciummal dúsítottak, vagy eleve magas kalciumtartalmúak! Mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hogy hogyan pótolhatod a D-vitamint és kalciumot a tejtermékek elhagyása esetén!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X