Főoldal > EGÉSZSÉG > Tuti csodaszer: így segít a fogyásban a kalcium

Tuti csodaszer: így segít a fogyásban a kalcium

diétaegészségfitneszfogyáskalciumtáplálkozás
0

Írta:

Nem lehet elég korán kezdeni a csontokban a kalcium felhalmozását, érdemes már kisgyerek kortól odafigyelni a póltására, hogy ellenálló és erős csontjaid legyenek idősebb korodban, és megelőzhesd a nőket sújtó csontritkulás kialakulását is.

 

Ha pedig a csontjaid erősítése mellett még fogyni is szeretnél úgy, hogy fitt is maradj, akkor ne habozz kipróbálni ezt a diétát, természetesen mozgással kombinálva.

A kalcium titka

A csontjainkat alkotó ásványi anyagok közül a legfontosabb építőanyag a kalcium, melynek minél alaposabb beépülését D-vitaminnal, magnéziummal, mangánnal és bórral segítheted elő. (A legjobb bórforrások a tej és tejtermékek, a brokkoli, az alma, a körte, a szilva, a datolya, a szőlő, a dió és a mandula.) 

A kalcium azon kívül, hogy nagyszerű csonterősítő, hatékony fogyasztószer is – legalábbis amerikai és olasz kutatások ezt támasztják alá. Ennek oka pedig egyrészt, hogy a kalcium csökkenti a beleken át történő zsírfelvételt, másrészt, hogy aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.  A vizsgálatokból egyébként arra is fény derült, hogy a tejtermékekben lévő kalcium a has és deréktáj leghatékonyabb zsírfogyasztója. Ha csak egészségesen akarod tartani a csontjaid, akkor 800-1000 mg kalciumot fogyassz naponta. Ha azonban fogyni is akarsz, emeld a bevitt adagot napi 1200 mg kalciumra.

calcium2.jpg ()

A hatásfokozó keserű

Ha igazán jó eredményt akarsz elérni fogyásban, érdemes a joghurtodba valamilyen kesernyés ízű zöldséget is tenned. Ilyen például a rukkola, a cikória, az endívia, a radicchio saláta, a hagyma, az articsóka, a citrom, a grépfrút, a narancs, vagy épp az olívabogyó. Az ezekben található keserű anyagok ugyanis serkentik az emésztőnedvek termelődését, így ezek fogyasztásával csökken az éhségérzet és az édesség utáni vágy is. Ráadásul még az egészséges emésztést is segítik. Egyébként azt, hogy a keserű anyagoknak köszönhetően gyorsabban olvad le a hasról a zsír, a túlsúlyos embereken végzett tudományos kísérletek is bizonyítják.

 

„Hab a tortán”: mozgás és folyadékpótlás

Természetesen itt is igaz, hogy bárhogy is odafigyelhetsz táplálkozásodra, arra, hogy mit, mivel és hogyan eszel, ha a mozgást nem iktatod be a mindennapjaidba. Biztos tudsz időt szakítani heti 2-3 alkalommal arra, hogy kocogj vagy sétálj gyorsabb tempóban a friss levegőn. Ez nemcsak fogyaszt, de még a „fáradt gőzt” is segít kiengedni, azaz stresszoldásként sem utolsó.

Szintén nem elhanyagolható a diéta alatt a megfelelő folyadékbevitel sem. A kúrád alatt se mulassz el naponta elkortyolni legalább napi 1,5 liter csendes ásványvizet, gyógynövény- vagy gyümölcsteát.

Mintaétrend kalcium diétához (1 személyre)

Reggeli:
Müzli 3 dkg zabpehelyből, 1,5 dl sovány tejből, 1 kisebb, felszeletelt narancsból vagy körtéből és 1 evőkanál mazsolából.
Tápérték: 260 mg Ca

Tízórai/Uzsonna (naponta legyen 2 kis étkezés is, de ne haladja meg a 250 kalóriát):
1 narancs
Tápérték: 70 kcal, 65 mg Ca

Ebéd: Szardínia salátaágyon
Egy nagy tányért boríts be rukkolával, 10 dkg szeletekre vágott céklával (konzerv is lehet) és 1 reszelt sárgarépával. A zöldeken szépen rendezz el 2-3 lecsepegtetett egész olajos szardíniát (kis konzerv, 9 dkg). Majd locsold meg citromlével. Hozzá 4 dkg teljes kiőrlésű búzakenyeret is fogyaszthatsz.
Tápérték: 360 kcal

Vacsora: Görög leves
Felkockázunk 10 dkg megtisztított burgonyát. Csíkokra vágunk 15-15 dkg póréhagymát és édeskömény gumót. 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és 1 teáskanál szétnyomkodott szegfűborssal együtt 3 dl zöldséglevesben félpuhára pároljuk, majd ízesítjük. Hozzáadunk 5 dkg kis kockára vágott feta sajtot. 1 kis nyers tojássárgáját ültetünk a leves közepébe, és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Tápérték: 335 kcal

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X