Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt a 6 gyulladást okozó ételt kerüld el!

Ezt a 6 gyulladást okozó ételt kerüld el!

ételgyulladáskenyértej
0

Írta:

Ha elkerülöd a felsorolt ételeket és alapanyagokat, nagy eséllyel megelőzheted a testedben kialakuló gyulladásokat.

1. Növényi olaj

A gyulladás egy olyan állapot, ami károsítja az egészséges szöveteket, emeli a vérnyomást és ösztönözheti a rákos sejtek növekedését. Mivel túl sok omega-6 zsírsavat fogyasztunk, így jobban ki vagyunk téve a gyulladás kockázatának. Cseréld le ezért az omega-6 zsírsavakban gazdag szója-, napraforgó-, kukorica-, gyapotmag-, sáfrány-, és kevert növényi olajokat extra szűz olívaolajra, ami omega-3 zsírsavakban gazdag. Ha pedig magasabb hőfokon főzöl, vagy csak természetesebb ízt szeretnél, használj organikus repceolajat.

2. Előfűszerezett ételek és fűszerkeverékek

Az étrendben a magas nátrium-kálium arány egyfajta gyulladásos reakciót válhat ki a szervezetben. A magas sótartalmú fűszerek helyett ezért ízesítsd a főételt és a köretet olyan friss vagy szárított fűszernövényékkel, mint amilyen a kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring, vagy próbáld ki a hozzáadott nátriumot nem tartalmazó fűszerkeverékeket.

3. Fehér kenyér

Ha túl sok finomított szénhidrátot eszel, az gyulladáshoz vezethet. Éppen ezért nem árt visszaszorítanod a finomított gabona- és cukorfogyasztásodat. A fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményeket és tésztát helyettesítsd magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű társaikkal.

goatcheese.jpg ()4. Feldolgozott sajtok

Felejtsd el a feldolgozott sajtokat (pl. krémsajtok) és élvezd helyettük kis mennyiségben a természetes, kemény sajtokat, amelyek nagyobb ízélményt (és kevesebb nátriumot) biztosítanak. A fűvel táplált állatok tejéből készült sajt a legjobb. Próbáld ki például a kecskesajtot, ez ugyanis alacsonyabb telített zsírtartalommal bír.

5. Cukrozott tejtermékek, gabonapelyhek

A kutatások kimutatták, hogy a magas cukortartalmú étrend fokozza a gyulladásra való hajlamot. Éppen ezért kerüld a cukrozott gabonapelyheket és joghurtokat, és válaszd helyettük a natúr, hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatokat. Próbáld ki reggelire a natúr zabpelyhet egy pohár görög joghurtba szórva, friss idénygyümölcsökkel.

6. Teljes tej

Ha csökkenteni szeretnéd a telített zsírok bevitelét, a teljes és a 2,8-as tejet helyettesítsd 0 vagy 1,5 %-os (ökológiai gazdálkodásból származó) tejjel. A reggeli gabonapelyhed ízesítésére használhatsz ezen kívül még szójatejet, mandulatejet, rizstejet, vagy akár zabból készült italt is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X