Főoldal > EGÉSZSÉG > Angyalgyökér, a gyomor barátja

Angyalgyökér, a gyomor barátja

angyalgyökérfűszernövénygyógynövénygyógyulásgyomorgyormorfájás
0

Írta:

Kevésbé ismert gyógy-, és fűszernövény az angyalgyökér, mely a zellerfélék családjába tartozik. Nagy előnye, hogy olyan jótékony hatással bír a gyomorra, amit sok más növény nem mondhat el magáról.

Angyalgyökér kisokos

Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett növényről van szó, amit már a középkori kolostorok kertjében is termesztettek és használtak fűszerként. Két méter magasságig is megnő, szára üreges, alul karvastagságú, levélkéi világoszöldek, virágai sárgásak. Gyökere répa alakú, kívül szürkésbarna, belül piszkosfehér. Gyógyításra alkalmas hatóanyagokat tartalmazó része: a gyökere és a levele.

Hasznos hatóanyagai

Kumarinok, flavonoidok, keserű anyagok, és illóolajok alkotják az angyalgyökeret. Ezek az anyagok, kiváltképpen serkentik a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és kiválasztását, s egyúttal étvágyjavító hatásuk is van. Nem véletlen tehát a „gyomor barátja” elnevezés. A gyökere, a levele és a termése is tartalmaz cseranyagokat, aromás anyagokat és gyantát is, de keményítőt és szerves savat is tartalmaznak.

7633409 - forest plants with white flowers

Jó társa a gyomornak

Az orvosi angyalgyökér teltségérzettel, görcsökkel járó gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére alkalmazható. Közismert szélhajtó és gyomorerősítő. Gyakran használják epebántalmak esetén, teája vizelethajtó, vértisztító hatású, de csökkenti a köhögést is. Roboráló, azaz erősítő szerként hat. A teáját egy kávéskanál gyökérből készítsd el 2 dl vízhez és 15 percig főzd, majd langyosan már ihatod is. A svédkeserűk egyik legfontosabb összetevője, és inkább készítmény formájában szokták használni. Egyre azonban mindenképp figyelni kell, ha te magad akarod szedni – elég körülményes is –, hogy a növény könnyen összetéveszthető az igen mérgező csomorikával, jobb, ha szakemberre bízod.

Mire használható még?

A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője is lehet. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt likőrök alapanyaga is lehet, de teaként a leghatásosabb.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X