Főoldal > EGÉSZSÉG > A jó emésztés 9 aranyszabálya

A jó emésztés 9 aranyszabálya

gázosodásgyomorhaspuffadás
0

Írta:

Gyakran küzdesz puffadással vagy székrekedéssel? Nem tudod, mit rontasz el, hiszen sportolsz, és általában egészségesen étkezel, az általános közérzeted mégis gyakran csapnivaló? Tartsd be az alábbi kilenc szabályt, és garantáltan nem kell többet megküzdened a fenti problémákkal.

Íme a jó emésztés 9 aranyszabálya:

1. Mindig ülve egyél, és amennyiben lehetséges, minél nyugodtabb körülmények között (evés közben ne nézz tévét, ne beszélgess, és ne nyomkodd a számítógépet, próbálj csak a táplálkozásra koncentrálni).

2. Figyeld meg a helyes testtartást: ülj fel és könnyedén szorítsd a vállaidat hátra, tehát semmiképpen se görnyedj a számítógép fölött, miközben az egyik kezeddel egy szendvicset tuszkolsz a szádba.

3. Rágj úgy, mint egy „őrült”, ugyanis ezzel rengeteget teszel az emésztésedért. Próbálj meg minden falatot legalább húsz alkalommal átrágni, ami elsőre talán lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de hidd el, nagyon megéri.

4. Ne igyál semmit 20 perccel evés előtt vagy után.

gyomor2.jpg ()

5. Igyál meg naponta legalább 1,5 liter szénsavmentes ásványvizet, de ha edzel, vagy fokozott fizikai aktivitást végzel, ennek a többszörösére van szüksége a szervezetednek.

6. Tartsd magad távol a kávétól, és naponta legfeljebb csak 2 csésze teát igyál.

7. Kerüld el teljes mértékben a szénsavas italokat (legyen az üdítő, vagy alkoholos ital), amelyek a buborékoknak köszönhetően kellemetlen teltségérzetet okoznak a gyomrod tájékán.

8. Reggelizz gyümölcsöt önmagában, vagy egyél meg egy adagot délután három óra körül, a lényeg, hogy többi ételtől elkülönítve fogyaszd (tehát ne desszertként ebéd után, és késő este is kerüld el a gyümölcsbevitelt).

9. Naponta legfeljebb egyetlen alkalommal fogyassz gabonaféléket, és soha ne egyél fehér kenyeret, válaszd mindenből (péksütemények, tészta, rizs) a teljes kiőrlésű verziót.

Bónusz tippek puffadás ellen:

1. Egyél minél gyakrabban natúr joghurtot, és kerüld a gázosodást okozó élelmiszereket, mint amilyenek a hüvelyesek, a bab, a hagyma, a káposzta és a karfiol, ezek ugyanis mind puffadást okoznak.

2. Ha sokat idegeskedsz, előfordul, hogy gyorsan iszol vagy habzsolsz, ezáltal pedig nagy mennyiségű levegőt nyelsz, ami nemkívánatos puffadáshoz vagy böfögéshez vezethet. Lassíts le, amikor eszel vagy iszol, hogy elkerüld ezt a jelenséget.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X