Főoldal > EGÉSZSÉG > A búzadara jótékony hatásai

A búzadara jótékony hatásai

búzabúzadaragabonagríztejbegríz
0

Írta:

A búzadara, vagy ismertebb nevén a gríz, teljes kiőrlésű gabona révén rengeteg hasznos anyagot tartalmaz. Vitamin-, és ásványi anyag tartalma is magas, és még a fogyókúrás étrendnek is hasznos tartozéka lehet.

Őrölt gabonamag

A búzadara egy a lisztnél durvábbra őrölt gabonamag. Létezik teljes kiőrlésű változata, sőt az tönkölybúzából is megvásárolható. A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonafélénk. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes kiőrlésűek, melyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit és a csírát. Ezek ásványi anyagokban gazdagabbak, jelentős E-, és A-vitamint is tartalmaz.

Kiemelkedő vitaminok

A búzadara megfelelő felhasználással bárki számára a napi étrend szerves része lehet. B1- és B2-vitamintartalma kiemelkedő jelentőségű. De cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Zsírégetés és gyógyítás

Serkenti a bélműködést és székrekedés esetén is bevethető. Magas rosttartalma van, és könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló-képességét, erősíti az idegeket, az immunrendszert és aktiválja a zsírégetést is. Jól megválogatott ételekkel kombinálva kitűnően alkalmas a gyors súlyvesztésre is. Nincs más dolgod, mint a beszerezni a durum búzadarát, pár natúr joghurt és egy kis gyümölcsöt, és máris készítheted az ízletes, fogyasztó reggelit, ebédet, vagy vacsorát, mert a nap bármely szakában bátran fogyasztható.

 Grízes finomságok

Grízből rengeteg étel készíthető, nem kell leragadni a tejbegríznél és a grízes tésztánál. A grízes krémek, pudingok friss gyümölccsel kiváló desszertek lehetnek, de tölthető rétesbe és szórható túróba is. A lényeg, hogy a többi összetevő is egészséges alapanyag legyen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X